Saturday, August 9, 2014

PUTIN MORA DA SE SKLONI JER JE PRIJETNJA ZA GLOBALNU HEGEMONIJU





Аутор: Milan Santrac
PUTIN MORA DA SE SKLONI JER JE PRIJETNJA ZA GLOBALNU HEGEMONIJU


Nema nikakve sumnje da je jedan od glavnih ciljeva SAD smjena vlasti u Rusiji. Zato su neophodne i sankcije i izolacija i blokada. Amerikance uopšte ne zanima na koji će način doći do te smjene , da li će Putin otići poslije zavjere vrhuške ili će zbog pada standarda doći do pobune naroda koju će inspirisati liberalistički dio elite koji će ga srušiti sa vlasti.

Jednostavno, Zapad smatra da Putin mora da se skloni zato što njegova politika predstavlja prijetnju po američku hegemoniju. Takav odnos prema Putinu za samog Putina odavno nije novost , on svoju politiku gradi ne obazirući se na američko mišljenje o njemu ali svjestan da oni žele njegovu smjenu.

Na isti način on shvata i sve unutrašnje probleme svoje zemlje na koju anglosaksonci hoće da udare. A njen najveći problem je slaba, korumpirana, potrošačka i ideološki različito obojena elita čiju pobunu će, pojačavajući pritisak i sankcije protiv Rusije, isprovocirati lično Amerikanci.

Sjedinjene Američke Države zaista vjeruju da će, obzirom da su i deca, i pare većeg dela ruske elite na Zapadu, njih lako pritegnuti.

Pokušaj da se Putin zaustavi nije uspio u periodjakog pritiska 2011. i 2012. godine. On je tada dobio novu snagu i počeo sa čišćenjem kosmopolitske elite koja se bunila protiv njega, jer je tačno zaključio da ta „elita“ izvršava naređenje, dobijeno sa Zapada. Putinov cilj je bio da zemlju u predstojećem sudaru sa SAD obezbijedi od „pete kolone“, od onih koji bi mogli udariti s leđa. Mnogo je učinio, ali ni izbliza onoliko, koliko je potrebno.

Čak i kada bi uspio da se u potpunosti otarasi od otvorene pete kolone, i od korupcionaša, to ne bi mogao da riješi najveći problem. U ruskoj eliti postoji izuzetno visok procenat ideoloških robova Zapada, mentalnih kosmopolita koji na samu pomisao da može doći do prekida sa Zapadom padaju u nesvijest. Njihovo mišljenje je da se to ne smije dogoditi jer su i oni dio „velike evropske porodice“!
Kako bi ojačao suverenitet Rusije i učvrstio njenu snagu Vladimiru Putinu je bila neophodna ne samo unutarpolitička samostalnost, već i geopolitička. Svih ovih godina on se nalazio pritisnut spoljnim silama koje su težile ne samo da ne dozvole obnovu ruskog uticaja, već i da omoguće drugu seriju rasturanja Rusije,
Za sada se Putin bori sa spoljnim neprijateljem, ali uopšte nema sumnji da će odlučujuća bitka da se vodi sa unutrašnjim protivnikom. Borba sa SAD ne uklanja potrebu da se riješi glavno pitanje ruskog opstanka a to je obračun sa onima kojima nije važna sopstvena država gdje zarađuju novac već Zapad gdje za taj novac kupuju šta žele. Zapad gdje za taj novac kupuju šta žele. Putin sada ima nevjerovatnu podršku naroda koji od njega očekuje pobedu ne samo na spoljnom frontu, već i na unutrašnjem.
Za njega je najvažnije da oni koji iskreno smatraju da tradicionalne ruske vrijednosti, ne samo duhovne i porodične, već i geopolitičke, predstavljaju i njihove sopstvene, da su za njih interesi Rusije bez imalo sumnje jači od ličnih. Ne zato što „tako kaže Putin“ već zato, što je to potpuno prirodno i potrebno za opstanak Rusije i zauzimanje njenog mjesta na svjetskoj sceni.
Da se vrati vjera u sopstvene snage i da se stvore maksimalne mogućnosti za samostalan, samoodrživ rast i razvoj, da se postave osnove za socijalno uređenje koje će se zasnivati na nacionalnim vrijednostima,koje će biti prihvatljive za ruski narod.

Za velike ciljeve potrebni su veliki ljudi a Putin je zaista već pokazao da je veliki.

Milan Santrač

No comments:

Post a Comment