Thursday, May 30, 2013

JOVICA STANIŠIĆ RADIO I ZA CIA


 

 

 

 

 

 

Piše Milan Santrač

 

Spektakularno otkriće: JOVICA STANIŠIĆ RADIO I ZA CIA!


Bivši šef srpskog DB-a od 1992. do 2000. radio i za američku tajnu službu! CIA Hagu dostavila povjerljivi dokument, u kome se navodi šta je sve Stanišić uradio za njih!
 
CIA ga spasava od tribunala...

Bivši šef srpske tajne policije Jovica Stanišić osam godina je bio glavni čovek CIA u Beogradu! Američka tajna služba je Haškom tribunalu, gdje se Stanišiću sudi, dostavila povjerljivi dokument sa dokazima o pomoći koju im je pružio! Sve ovo je u najnovijem broju objavio američki dnevni list „Los Anđeles tajms".


Pokušao da utiče na Miloševića

Odbrana Jovice Stanišića zasniva se na nekoliko desetina razgovora sa sadašnjim i bivšim zvaničnicima američkih i srpskih obaveštajnih agencija, kao i dokumentima u koje je „LA tajms" imao uvid. Među njima se nalaze zvanični dosijei srpske obavještajne službe i izveštaji na sedam strana o tom krvavom periodu, koji je Stanišić napisao dok se nalazio u pritvoru u Hagu. U ovim dokumentima Stanišić sebe predstavlja kao čoveka koji je pokušao da utiče na Miloševića da bude umjereniji, i koji je intenzivno sarađivao sa CIA, kako bi zaustavio krizu.

Prema navodima ovog lista, Stanišić je još 1992. godine sklopio dogovor sa agentom CIA!

- Jedne noći 1992. godine, u beogradskom Topčiderskom parku, Stanišić se sastao sa oficirom CIA Vilijamom Lofgrenom, i te noći su njih dvojica sklopila tajno partnerstvo za koje niko nije znao. Stanišić je osam godina bio glavni čovek CIA u Beogradu - navodi „LA tajms".

Veza - Vilijam Lofgren

List opisuje Stanišića kao čoveka „hladnog pogleda i loše reputacije, jer je bio šef obaveštajne službe Slobodana Miloševića"!

„Oficiru CIA Vilijamu Lofgrenu bila je potrebna pomoć, jer CIA nije znala šta da radi kada je u Jugoslaviji izbio građanski rat. CIA je očajnički pokušavala da dođe i do potrebnih informacija kada je počeo rat u BiH. Stanišić i Lofgern su na tajnim sastancima po brodovima i bezbednim kućama duž Save razmenjivali detalje o funkcionisanju Miloševićevog režima. On je obezbjedio informacije o mjestu na kome se nalaze taoci NATO, pomagao je operativcima CIA u traženju grobnica i formiranju mreže tajnih baza u Bosni", piše „LA tajms".

Prema ovim navodima Stanišić, posijle podizanja haške optužnice, pozvao je svoje američke saveznike koji su Tribunalu dostavili„povjerljivi dokument u kome se navode njegovi doprinosi i dokazi o pomoći koju im je pružio, ali taj dokument je i dalje zapečaćen". Lofgren, koji je sada u penziji, kazao je da je CIA sastavila dokument da bi pokazala da je„Stanišić, navodno zao čovjek, učinio mnoge dobre stvari".

- Ako ostavimo optužnicu po strani, ovaj čovjek je uradio stvari koje su pomogle da se okončaju sukobi i uspostavi mir u Bosni -rekao je Lofgren za „LA tajms", dok CIA nije željela da komentariše dokument koji će Tribunal razmatrati na zatvorenom vijećanju, jer je sadržaj povjerljiv.