Wednesday, January 29, 2014

HVALA TI MAJKO










Piše Milan Santrač               



                                    HVALA   TI   MAJKO


Prije mnogo godina otišao sam u bijeli svijet, postao sam pečalbar. Dobro, bio je rat, okolnosti su bile takve pa sam morao otići. Ali ima vas koji želite otići sada, neko iz ovog ili onog razloga, neko čak i nema razloga ali mu se odlazi pa vam zato htjedoh reći: ne odlazite, dragi moji, nikako, ostanite tamo gdje vas je vaša draga majčica rodila.


Ako ste se preselili u neki drugi grad, obiđite je, ne žalite proklete pare, one ništa ne vrijede dok stoje u banci ili vašem buđelaru. Vrijede jedino kada ih potrošite da biste posjetili majku ili nekog drugog koga volite. 

Kako bih sada dao sve pare da mogu otići u našu čaršiju, u našu kuću, pa pokucati na vrata da čujem njen glas kako me pita: "Ko to kuca, jesi li to ti sine"? Ej živote, jebem ti, što nisi udesio da neke stvari možemo ispravljati, da bar još jednom zakucam na vrata i kad ih majka otvori da je zagrlim, da osjetim najtopliji i najiskreniji zagrljaj od svih. Kad shvatiš da si daleko i da nema toga zagrljaja osjetiš veliku prazninu.

Kad sam pošao u svijet, lako i površno sam se pozdravio. Većina ljudi jedva čeka da ode kao da ih neko tamo čeka. Za Boga miloga, ne idite, tamo vas nikad niko ne čeka, ne voli i ne želi. Dok boravimo u tuđini često nam dolaze trenuci sjećanja, neki trenuci su u vremenu rezervisani da se čovjek sjeća, najčešće te divne žene koja je darovana da bude majka. Ona uvijek ima nekog koga priželjkuje, za koga brine, koga će uvijek čekati  u njenu ljubav uvijek možemo biti sigurni. 

Sjećam se vremena kada smo sjedili u našoj maloj kuhinjici i razgovarali do duboko u noć a ona mi pržila uštipke, kolačiće kako ih je sama zvala. Sve je to prošlo. 
Kako bi život bio siromašan da nije takvih sjećanja? 

Zato, nemojte otići, ostanite tu gdje je vaša majka jer tamo negdje, niko vam neće pržiti tako slatke uštipke i niko vas neće i ne može voljeti kao ona. 

Za sve ti hvala majko !


                 Milan Santrač