Friday, June 21, 2013

DIKTATURA OBRAZOVANJA

Piše Milan Santrač
 
DIKTATURA OBRAZOVANJA



Velika prasina koja se poslednjih dana digla oko kradje testova iz matematike za diplomski ispit
osnovaca nikog nije ostavila ravnodusnim. Skoro da ne postoji mjesto na kojem se ne raspravlja o tome. A kako i ne bi kad je to toliko vazno? Svi znaju da je taj ispit najvazniji jer se bez ovog polozenog ispita osnovci ne mogu upisati u srednju skolu.
 
Sjecam se , ne tako davnog, vremena kada taj ispit ucenici nisu polagali i nekako su se uspjevali
upisati u sredne skole i uspjesno ih zavrsavali pa se pitam cemu takav ispit danas sluzi,cime se opravdava njegovo uvodjenje? Realnog objasnjenja nema ali je sigurno da je ovaj ispit sluzi nekim ljudima kao unosan biznis a drugima kao sansa da sprovode diktaturu obrazovanja. Ko to provodi diktaturu obrazovanja? Naravno,u prvom redu je to ministarstvo obrazovanja pa onda nize strukture sve do nastavnika i ucitelja. Sva ministarstva su nam suplja kao reseto a kroz ovo za obraz-ovanje i orasi bi propadali. Osim sto neprestalno donose neke naredbe,zabrane i vode pregovoresa sindikatima od obecane reforme uspjeli su uvesti samo ovaj ispit za osnovce i tako im otezati vec pretezak program. Da li ce ikad biti reforme obrazovanja? Sve dok su na vlasti oni koji su uspostavili i usvojili sadasnje programe i sistem od toga nema nista. Kako su znali tako su i napravili. Sve sto oni cine je da za malo rada uzimaju velike plate i uzivaju ostale beneficije koje u ni jednoj drugoj oblasti ne postoje. Treba li da kazem kako nigdje ne postoji radno vrijeme od par sati a da za njega neko primi cijelu platu ili da prosvjetni poslenici koriste dva puta godisnje odmore od kojih je onaj ljetni duzi od dva mjeseca. Kad vlasti vec sve prepisuju od drugih i za svepitaju E.U. mogli su uskladiti i skolski program sa njihovim, pa bi se ucenici manje mucili u sa-vladjivanju gradiva i postajali bi sigurno bolji: stolari, mehanicari, inzenjeri, ljekari, profesori ili sta drugo. Mogli bi nauciti i to da rad u obrazovanju nije samo puko drzanje casa vec da postoje i druge obaveze.
 
Kada bi se u skolama vise radilo,manje bi omladine sjedilo po kaficima i blejalo,kako oni sami kazu, na klupama i neurednim igralistima. Osim sto samo formalno obrazuju neke sekcije koje nista ne rade jer da rade rezultate bi negdje vidjeli, mogli bi se zaista posvetiti svom poslui posteno zaraditi platu. Prodjete li Srbijom u svim selima i gradovima, osim nekoliko njih u Beogradu gdje djeca politicara i tajkuna pohadjaju nastavu, vidjecete skole u jadnom stanju bez uredjenih dvorista i sportskih terena. Zar nam skole ne bi trebale biti baza talenata u svim naucnim i sportskim disciplinama? Zar se niko u ministarstvu nauke prosvjete,sporta ili kulturenije sjetio da formira,kao svuda u svijetu takmicenje svih disciplina u skolama. To sto sada postoji sluzi samo kao pokrice za nerad koji tamo vlada.
Koliko su nesposobni oni koji nam obrazuju djecu i omladinu pokazalo se kradjom testovaiz matematike. Djeca su se prije ispita hvalila kako vec imaju rjesenja testa i kako se isti moze kupiti na raznim mjestima. Sad sam dotakao temu biznisa u vezi sa testovima za diplomske i prijemne ispite. Ko to sve zaradjuje novac i kako? Zabrinuti roditelji za buducnost svoje djece i njihovog posla koji,tesko da ce ikad pronaci u Srbiji,bar dok su na vlasti, Dacici, Vucici ,Obra-
dovici i Krkobabici, daju mnogo novca za vanredne casove nastavnicima i profesorima koji ih prethodno dovedu u ovisno stanje dajuci im nize ocjene. Da bi koliko-toliko bili sigurni u uspjeh djece na ispitu dodatno placaju casove. Dakle,zaradjuju oni koji su vec trebali ucenicima obezbjediti dovoljno znanja ali to nisu ucinili. Zaradjuju i oni koji stampaju i smisljaju sve te testove, pa oni koji te testove ukradu i prodaju. Testovi iz matematike za osnovce prodavani su sirom srbije po 4000 dinara ili po 60 E. Mozete misliti koliko ce kostati oni za prijemni ispit,pa onda za prijemni na vise i visoke skole,a tek ispiti na fakultetima koji se placaju ovisno o tezini po nekoliko stotina eura pa i hiljada.
I svi se pretvaraju kako to ne vide.Onda kada se ministar obruka javno na TV objavljujuci odlaganje ispita stupa u akciju policija koja tesko moze rijesiti koji slucaj ali moze vodenim topovima udarati po narodu kad izadje na ulice da trazi svoju, jos u proslom vijeku, zaradjenu platu. Pitam se sta policija ima da trazi u sistemu obrazovanja ? Zar se znanje cuva i utjeruje poli-cijom? Svakako da ne, vec slobodom i voljom da se uci i nauci. 
 
Znaju to dobro ministri,sekretari,podsekretari i ostala bratija koja zaradjuje na izmisljenim a nepotrebnim ispitima dok nam sve vise omladine odlazi po znanje u druge zemlje.