Saturday, September 19, 2015

AMERIKA STRAHUJE PRED NOVIM DOKUMENTARCEM MAJKLA MURA ?

                                                             

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Piše  Milan Santrač



 

AMERIKA  STRAHUJE  PRED  NOVIM  DOKUMENTARCEM  MAJKLA  MURA ?

(Video)

 

 

 

Gdje će biti izvršena sledeća invazija SAD? Na to pitanje Majkl Mur odgovara u novom dokumentarcu, kojim raskrinkava potrebu Sjedinjenih Američkih Država za stalnim ratom, kako bi održale vojnu industriju. Ovo nije prvi film kojim je Mur uzburkao američku javnost. 



Industrija oružja je ono što Mur kritikuje u novom filmu „Where to Invade Next“, koji će imati premijeru za nekoliko dana na filmskom festivalu u Torontu. Podsjetimo, da je njegov prethodni dokumetrarac "Farenhajt 9/11" dobio Zlatnu palmu i zaradio najviše para u istoriji dokumentarnih filmova.

 

U tom dokumentarcu je kritikovao  administraciju Džordža Buša i "rat protiv terorizma", koji je počeo nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. On je kritikovao i medije zbog izvještavanja prilikom invazije na Irak. On  tvrdi  da su američkim patritoskim zakonom, prekršena osnovna ljudska prava.


Mur privlači pažnu javnosti, ne samo svojim filmovima, nego i izjavama.

"Snajperisti nisu heroji, kako smatra većina u javnosti, oni su kukavice", izjavio je kada je početkom godine izašao film Klinta Istvuda "Američki snajperista".

Govorio je i da je američka nacija nastala na genocidu, a izgrađena na leđima robova.


"Tukli smo se međusobno u građanskom ratu u kojem je nastradalo  600.000 ljudi. Pripitomili smo Divlji zapad revolverom. Silujemo i tučemo naše žene bez milosti i u zapanjujućem broju . Na svaka tri sata jedna žena je ubijena, na svaka tri minuta je silovana, a na svakih 15 sekundi prebijena"  ukazao je Mur.


Okosnica njegovih kritika je u američkoj samozaljubljenosti, aroganciji i ubijanju širom svijeta.


"Mi smo zemlja čije vođe zvanično sankcionišu nasilje,  u isto vrijeme provode nasilne akte da bi postigli  nemoralane ciljeve. Mi izvodimo invazije na zemlje koje nas nisu napale. Trenutno koristimo bespilotne letjelice u nekoliko zemalja, često ubijajući civile"  kaže on, dodajući da to rade zato što im se može.


"Postoji nivo arogancije u, inače, prijateljskom američkom duhu. Varamo sebe da ima nečeg izuzetnog u nama što nas dijeli od svih onih „drugih'“ zemalja. Ubijeđeni smo da smo prvi u svemu. Vjerujemo da imamo najveću demokratiju, ali imamo manji odziv na izborima od bilo koje zapadne demokratije".


U pogledu straha, odnosno rasizma, Mur podsjeća da je američka nacija uzašno plašljiva, imajući u vidu da zemlja nikad nije napadnuta.


"Najveći uzročnik nasilja je egoistični princip po kome svako brine svoje brige, a na tuđe se ni ne okreće. Ne kažem da je na nekom drugom mjestu sve savršeno, ali putujući po svijetu primijetio sam da u drugim civilizovanim zemljama cijela nacija ima koristi od toga što ljudi brinu jedni o drugima",   kaže Mur.


On  je kritikovao i zakon po kome je u USA dozvoljena prodaja poluautomatskih pušaka bez ikakve ranije provjere.


"Druge zemlje imaju više oružja po glavi stanovnika nego Amerika, i u njima djeca gledaju nasilje na televiziji, ali nigdje nema masovnih ubistava kao kod nas. Tako će biti dok se ne promijene zakoni", istakao je Mur.