Thursday, April 23, 2020

SVE JE JASNO: OD 1. JANUARA 2021. EU STANDARDNIM ČIPOM EPS ZAMJENJUJU SE LIČNE KARTE




Piše Milan Santrač

SVE JE JASNO: OD 1. JANUARA 2021. EU  STANDARDNIM ČIPOM  EPS  ZAMJENJUJU SE LIČNE KARTE







Ono što je godinama bio standard za pse i mačke širom svijeta, postupno će se od 1. januara 2021. uvesti za sve građane Evropske unije. Ta ideja nije posve nova, ali se sada uveliko primjenjuje u zajednici država Evropske unije.
Prije nekoliko dana, nakon dugih tajnih pregovora, članice Evropske unije složile su se o osnovnim podacima za čip evropskog kadrovskog standarda (ukratko: EPS). U posljednjih nekoliko mjeseci, publikacije američkog bezbjednosnog stručnjaka Edwarda Snowdena o američkoj obavještajnoj agenciji NSA izazvale su nemir. Bojeći se da će detalji o dugogodišnjoj saradnji EU sa SAD-om na EPS-u, o kojoj je već duže vrijeme bilo dogovoreno, postati poznati ovim publikacijama, evropske vlade su odlučile zaustaviti pripreme za EPS.
Kao što je sad već postalo poznato indiskrecijom, EU je sa Snowdenom zaključila sporazum o ćutanju tako da nisu objavljeni detalji o saradnji SAD-a i EU u vezi s EPS čipom. Prema nepotvrđenim izvještajima, tvrdi se da je Snowden jednokratno primio 12,35 miliona eura.

 

EUROPSKI STANDARDNI ČIP IMA SAMO PREDNOST

U poređenju sa ranije poznatim psećim čipovima, mogućnosti koje se stvaraju u vezi s EPS-om mnogostruko su veće. U neobjavljenom saopštenju Komisije za EU Chip piše: >> EPS će ponuditi izvanredne koristi za sve građane. Na taj se način lična karta može ukinuti i identitet osobe može se odmah utvrditi u slučaju nezgode.
Posebna prednost EU standardnog čipa je izuzetno brza identifikacija ljudi uz pomoć elektroničkih mini detektora (EMD) koji omogućuju čitanje svih relevantnih podataka u roku od samo 50 milisekundi. Pomoću  europskog PIN-a (lični identifikacijski broj) može se dodijeliti zasebni broj svakom evropskom građaninu u razdoblju dužem od 100 godina, a taj će broj važiti i nakon smrti.
U srednjoročnom razdoblju čekovne i kreditne kartice takođe će postati suvišne, jer se svaki građanin EU-a može jasno prepoznati u svakoj trgovini zahvaljujući čipu ugrađenom u njegovu ruku. Da biste to učinili, pokrenut ćete ruku preko nadograđenog čitača barkodova koji je nadograđen dodatnim modulom mini detektora.
Mobilni detektori mobilnih telefona za čitavu Evropu EHD takođe imaju mogućnosti komunikacije koje su usporedive sa pametnim telefonom. To omogućava pristup državnim  mrežama svih zemalja EU na bilo kojoj lokaciji u EU.

 

MEDICINSKI I ZAŠTITNICI PODATAKA

Komisija za čipove EU takođe ističe da se nedostaci s takozvanom implementacijom čipova do sada nisu znali niti očekivali ​​u budućnosti. Takođe ne postoji medicinska briga oko implantacije EPS-a kod dojenčadi ubrzo nakon rođenja. Tome u prilog govori i iskustvo koje se steklo od avgusta 2011. implantacijom sličnog čipa kod više od milion mačaka i pasa.
Nijedna od mačaka ili pasa kojima je takav čip uveden u prošlosti nije pronađena bolest koja bi se mogla pripisati čipu. Ako uzmete u obzir da godina psa broji sedam ljudskih godina, a mnogi psi s čipovima sada imaju 14 i 15 godina, naučnici izvode zaključak da se ne trebaju očekivati ​​medicinske komplikacije čak ni kod starijih osoba.
Na temelju dostupnih podataka, nekoliko vodećih profesora medicine izdalo je potvrdu Evropske komisije u izvještaju da je EPS bezopasan. Ministri zdravlja vodećih evropskih zemalja, uključujući Njemačku, dali su saglasnost za uvođenje čipa.
Službenici za zaštitu podataka, koji su u neposrednoj potčinjenosti Ministarstva unutrašnjih poslova u mnogim evropskim zemljama, nemaju rezerve da će EPS imati svi građani. U svakom slučaju, više se ne očekuju daljnja kršenja zaštite podataka, jer su američke bezbjednosne vlasti, uključujući i NSA, posljednjih godina već prikupile i sačuvale sve bitne podatke građana EU-a.
Saradnja EU-a i SAD-a na uvođenju EPS-a stvara jedinstvene mogućnosti za usporedbu podataka između prijateljskih blokova snaga. To bi moglo značajno povećati bezbjednost svih građana protiv zamislivih opasnosti. U budućnosti bi se teroristi iz zemalja koje nisu članice EU-a mogli otkriti odmah u bilo koje vrijeme i bilo gdje, jer nisu imali EPS.

 

OD 1. JANUARA 2021. EPS ZA SVU NOVOROĐENČAD ODMAH NAKON ROĐENJA

Međutim, uvođenje evropskog kadrovskog čipa, prvobitno je planirano za 1. januar 2021. ali će se odgoditi za godinu dana kako bi se mogao uvesti EPS čip u cijeloj Njemačkoj i obavezujući za sve građane EU. Mora se stvoriti pravna osnova u svim zemljama EU.
Najmanji otpor stanovništva može se očekivati ​​za novorođenčad i za strance koji se žele naturalizirati u Saveznoj republici Njemačkoj. Velika zakonska koalicija u Njemačkoj je već pripremila odgovarajući zakonodavni prijedlog i trebao bi biti poslan parlamentu na konačno glasanje prije ljetne pauze. Time će započeti zakonsko provođenje za novorođenčad 1. januara 2021. godine. Za strance koji žele steći njemačko državljanstvo, istovremeno se uvodi i implementacija.
Za sve ostale građane EU planirano je petogodišnje prijelazno razdoblje. U principu, međutim, čip treba primijeniti za sve medicinske intervencije koje zahtijevaju opštu anesteziju u ovom razdoblju. Pacijenti će stoga morati dati svoj prethodni pisani pristanak prije 1. januara 2021. godine. Ako odbiju, operacija će biti moguća samo u slučaju opasnih bolesti po život.
Prijave za izdavanje nove lične karte od 1. januara 2021. više neće biti moguće, tako da će građani EU-a biti prisiljeni pristati na EU čip, jer se u protivnom više ne mogu identifikovati.
Građani ili interesne grupe EU u nekim zemljama mogu podnijeti tužbu protiv EPS čipa. Prema nepotvrđenom izvještaju, Evropski sud za ljudska prava već je jasno dao do znanja Evropskoj komisiji za čipove da se zakonski zahtijevana primjena EPS čipa ni na koji način neće smatrati kršenjem ljudskih prava. Stoga odgovarajuće tužbe ne bi trebale imati šanse za uspjeh.

Gs Press / neue-weltpresse.de


https://neue-weltpresse.de/endlich-eu-standard-chip-eps-ersetzt-personalausweis/?fbclid=IwAR2NRY3OV5e_IRNEKJ8y4SVCVyqWqXK2mBLsRygl9EjoLXIcMkwiQlEpZmI

1 comment: