Wednesday, May 2, 2018

IMA LI VEĆE SRAMOTE: Zašto je Cecina pjesma u knjizi za peti razred?!





Piše Milan Santrač


IMA LI VEĆE SRAMOTE: Zašto je Cecina pjesma u knjizi za peti razred?!
Svakim danom u svakom pogledu ovo društvo sve više juri ka dnu. Kada sam došao do fotografije koju možete da vidite u ovom članku, pomislio sam da dublje od ovoga ne može.
Jer, kako drukčije objasniti da se u udžbeniku za peti razred osnovne škole (dakle, za dječake i djevojčice uzrasta oko 10 godina) pojavljuju, ni manje ni više nego, stihovi pjesme „Lepi grome moj“, koju izvodi Svetlana – Ceca Ražnatović, osoba koja je u ovoj zemlji osuđena za „protivprano prisvajanje novca“, narodski rečeno – za krađu!
Na slici ispod (označene crvenom strelicom) možete da vidite stihove iz refrena pomenute pjesme koju izvodi Ražnatovićeva, koja je inače sa njenog albuma „Idealno loša“ iz 2006. godine.
Sami stihovi pjesme, pored toga što svojom literarnom vrijednošću ne zaslužuju da se nađu u bilo kom udžbeniku u ovoj zemlji, mogu da budu problematični i iz još jednog dodatnog razloga: kome, zapravo, Ceca, pjeva „lepi grome moj“? Ko je taj sa kim je ona išla pa je tlo „nekad pod njima pucalo“?! Da, baš tim riječima.
Da li je možda ovdje riječ o njenom bivšem mužu, Željku Ražnatoviću Arkanu, notornom kriminalcu i ratnom zločincu?! Ako jeste, da li je to put kojim želimo da idu djeca u ovoj zemlji?! Da li u čitankama i udžbenicima trebaju da čitaju o tome kako jedan lopov pjeva o tome kako voli drugog lopova i ubicu?
Pored toliko lijepih i vrijednijih pjesama iz naše kulturne baštine, u dječijem udžbeniku se našla pjesma osobe koja ni po čemu ne smije da bude uzor djeci u Srbiji. Smatram da ni ostale pjesme iz rok i pop žanra možda ne bi trebalo da se nađu u nekoj školskoj knjizi, ali Cecinoj pjesmi, bez dileme , nije tu mjesto.
Na kraju se pitam: da li će iko odgovarati za ovo? Neko iz Vlade, koja kontroliše Ministarstvo prosvjete koje izdaje sve udžbenike u ovoj zemlji? Šta je radio ministar prosvjete , koji nije spriječio da se ova knjiga pojavi u školama? U šta su gledali „stručnjaci“ iz ministarstva prosvjete koji su radili na ovoj knjizi? Bilo ko? Ili će nam djeca odrastati uz ovakve „uzore“, misleći da je u redu krasti i ubijati da bi se živjelo „na visokoj nozi“?!