Monday, June 23, 2014

ЈА СЕ ВИШЕ НЕ ВРЋЕМ У БАЈЧЕТИНУ БЕЗ АУДИ И ГОРИЛ(К)У






ЈА  СЕ  ВИШЕ  НЕ  ВРЋЕМ  У  БАЈЧЕТИНУ

 БЕЗ  АУДИ  И  ГОРИЛ(К)У 



 ДОМАЋИЦА  И  ТРАВАРКА , ДРАГИЦА НИКОЛИЋ ЈЕ ГОВОРИЛА СВОМ СУПРУГУ  „ТОМИ ГРОБАРУ“ КАД  ЈЕ,  К'О   ФОЛ ,  ШТРАЈКОВАО ГЛАЂУ И ЛЕЖАО У  ПОСТЕЉИ  ШТО ЈЕ У  СТВАРИ  БИО ПОЧЕТАК  ЊЕГОВЕ ПРЕДИЗБОРНЕ  КАМПАМЊЕ : „ЧОВЕКУ  МОЈ , САМО ТИ КОЛУЋИ  С ОЧИ И ПЛАЗИ ЈЕЗИК У КАМЕРЕ ,  ТАКО ћЕ ОСВОЈИШ  ВЛАСТ. ПОСЛЕ ЋЕ ЛЕЧКА СЕДИМО НА СТИРОПОР ИСПРЕД СКУПШТИНУ  ПА ЋЕ ОВАЈ ЛАКОВЕРНИ НАРОД  ДА НАС ИЗАБЕРЕ.  А ЈЕДНОМ КАД ИХ ЗАЈАШЕМО, ВИШЕ ИМ СЕ НЕЋЕ СКИДАМО С ГРБАЧУ.  САМО ДА ЗНАШ , ЈА СЕ НЕ ВРЋЕМ У БАЈЧЕТИНУ БЕЗ АУДИ ОСМИЦУ  И ЛИЧНО ОБЕЗБЕЂЕЊЕ,ЋЕ  МИ ОБЕЗБЕДИШ ГОРИЛ(К)У  ДА МЕ ЧУВА “.
Двоје сељкака из Пичетине, пардон, Бајчетине  су се нашли на челу државе. Историја је забиљежила да смо у Србији имали више брачних парова који су владали . Њихова владавина никад народу није доносила никаквог добра. Требамо ли се присјећати Краља Александра Обреновића и Драге Машин, Слободана Милошевића и Мире Марковић . По свему судећи , настављамо традицију па смо овог пута за шефа државе поставили Томислава Николића кога народ зове  Тома-диплома  јер је купио диплому. Народ није гласао за њега већ је гласао против његовог ривала,Тадића,  нећака усташе Францетића, тако је Тома-диплома постао предсједник државе .
Он  не скрива колико му у владавини помаже његова супруга, домаћица и траварка Драгица. Прва дама, чуј мене , хтједох рећи прва домаћица и траварка Србије  је  уобразила да је важна државна функционерка  па се дала у обилазак , не само, болница , школа и осталих установа своје државе већ обилази  и  друге земље. Ономад је боравила у  Анкари, кабинет предсједника Србије је саопштио  да је  то било званично, на позив супруге министра иностраних послова,  Давутоглуa. Остаје нејасно од када су супруге министара упућивале званичне позиве, чему онда служе министри , секретари , подсекретари и остали упосленици у државним управама ? 

Посјетила је траварка и Васељенску Патријаршију и разговарала са патријархом Вартоломејем. Врховни поглавари немају обичај примати домаћице па макар да је нека од њих супруга предсједника. Како су извјестили грчки медији, својство ове посјете није познато. Исти медији су јавили да је Драгица преко преводиоца патријарху рекла : "Мој Тома Вас поздравља и много воли , он  стално прича о Вама". 
Зашто га воли и шта о Вартоломеју зна да би о њему причао ником није јасно ?
Њене државничке амбиције нису тек тако почеле . Од самог почетка Томиног и њеног мандата кренула је у радикалне промјене. Своју траварску појаву је ријешила промијенити  маркираном гардеробом. Папараци су је сликали како службеном лимузином обилази скупе продавнице. Новине су писале како је само за ципеле Елизабете Франчхи  платила двије хиљаде еура. Тома-диплома је пратио у стопу па је јефтина одијела замијенио скупим и докопао се Аудија након чега је слободно могао отићи у своју Бајчетину а да се никог не постиди. Код тих посјета селу јавио  се проблем јер му је аутомобил био шири од пута па га је морао проширити и асфалтирати . Кад се већ нешто градило у селу одлучио је направити и властиту цркву, није велика,тек толика да у њу може стати он са супругом и свих осталих девет становника села. Заједно су ушетали у зграду предсједништва, он у свој кабинет а она у просторије до њега, под истим кровом као власница фондације са њеним именом "Драгица Николић", које ли скромности. У те просторије су уселили многобројну родбину и пријатеље које су запослили. Ваљда су постали свјесни своје моћи па су се ставили изнад свих  закона. Самовољно доносе одлуке, фамилију и послушне награђују а непослушне кажњавају. 

Колико су  силни  показују  гдје год се појаве  . Приликом доласка у храм Св. Саве на Врачару службеним аутомобилом кога су паркирали тамо гдје није предвиђено "јашући" преко степеница,  траватка је уз обезбјеђење ушетала у цркву као да је пошла на игранку. Поређења ради, споменућу да је приликом посјете овом светилишту предједник Русије Владимир Путин свој аутомобил зауставио на паркиралишту а онда до храма дошао пјешице . Путин може на паркинг али не може шумадијска траварка. Николићи су изнад Путина, понашају се као да су апостоли. О овом догађају су писале стране новине а због страха или улизивања у Србији су то само једне новине споменуле, онако уз пут.
Драгицу вјерно прати њена горил(к)а. Ко јој  се замјери, надрљао је. Недавно је, ничим изазва, шамарала једну жену у Лесковцу , нико се није усудио испитати тај случај .

Они који ову жену мало боље познају кажу да је треба разумјети . Дуго је била обична домаћица па је сад запало да може одложити варјачу и изаћи из куће. Све је то снашло у позним годинама па се погубила. Можда би све то било смијешно да озбиљно не нарушава, и онако лош, углед државних институција . Али кога је још брига за институције?

Тома-диплома је захтијевао да за њега направе посебан прилазни пут кроз Пионирски парк и ако је парк   законом заштићен. Научио човјек да до свега дође краћим и посебним путем као што је дошао и до дипломе . Само не знам ко ће се усудити да провјери гдје је и кад студирао, ко ће од њега због лажне дипломе затражити оставку? 
Колико је Тома-диплома писмен говоре његове изјаве. Једном приликом је рекао :

 "Има снова које човек никада не може испунити. Већ одавно видим да је Хрватска међународно призната држава, да су хрватске границе на Дунаву и да неће бити даљих промена граница. Исто вреди и за Босну и Херцеговину. Моји снови, из времена кад се Југославија распадала, кад се одлучивало ко ће где живети, на жалост, нису се испунили. И, како ствари стоје, неће се ни испунити".


Неке стране новине су коментарисале његове хит изјаве, наше углавном ћуте. Нико Томи и његовој траварки није објаснио да куповином скупих аутомобила и маркираног одијела не мијењају своју суштину. Они остају исти, оно што су били и што ће увијек бити, шумадијски сељаци. У томе нема ништа лоше, погрешно је једино мјесто на којем су се нашли.



Милан Сантрач