Tuesday, October 15, 2019

DOBRO DOŠLI U SRBIJU !


Piše Milan Santrač

DOBRO DOŠLI U SRBIJU !


Kada biste strancu morali da objasnite funkcionisanje zemlje Srbije radi lakšeg razumijevanja načina života, boljeg i ljepšeg boravka u njoj, sigurno ga ne biste uputili na stranicu turističke organizacije Srbije već na Google. Neka on, burazeru, gugla pa kad tamo nađe podatke i vidi da je svaki, uspješni strani državljanin porijeklom Srbin, moraće da nas više poštuje. Oni se prave važni zbog svog eura koji mogu staviti u guzicu što bi rekao jedan naš ministar, imamo mi svoj dinar, ako nije vredniji od njihovog eura ono je stariji i sigurno će duže trajati.


Kao prvo, svaki stranac treba da zna da ulazi u slobodnu zemlju jer se u njoj slobodno šetaju lopovi, manijaci, ubice, a oni najopasniji po državu , koji nisu vezali pojas dok su vozili automobil, oni su na sigurnom , iza rešetaka.
Najprihvaćeniji oblik pisane riječi u Srbiji je spisak. Bilo da je to birački spisak ili za kupovinu. Svaki Srbin ga ima i beskrajno mu se raduje , gdje god da se nađe na nekom je spisku, najčešće na listi čekanja. Zato je u narodu zaživjela krilatica “sve ti jebem po spisku”. To nam nekako dođe kao molitva i skoro potpuno je izbacila iz upotrebe arhaične izraze kao što su “dobar dan,” “izvinite” ili “hvala.”


Ako govorimo o porijeklu naroda, opšte je poznato da su svi, od vremena dinosaurusa, nastali od Srba, da je svaka poštena srpkinja nastala od Adamovog rebra, a da smo nebeski narod to već i vrapci znaju. Svako malo Srbi gledavaju u nebo da zahvale Bogu što nas je stvorio upravo ovdje. Koliki smo vjernici stranac može primjetiti na svakom koraku jer se Srbi krste ne samo u crkvama nego još češće pred izlozima zbog visokih cijena u gradskom prevozu ili kad vide račune za struju, vodu i slično. Osnovna sredstva plaćanja u Srbiji je crta, nekad se to zvala veresija . Ako je baš frka možete koristiti i platežne jedinice kao što su mito i korupcija, od volje vam je koju ćete izabrati.


Što se tiče geografskog položaja, Srbija je do Tokija! Što neko reče , Beograd nam je na vodi, građani su na hljebu i masti a ostatak zemlje u čabru. Svako ko je ikad kročio ovdje zna da je Srbija centar svijeta i okolnih planeta. Zato nas svi toliko mrze i o glavi nam rade. To će stranac primijetiti čim uđe u zemlju, ne samo po cijenama putarina nego i po tome što su nam putevi propali a infrastruktura neobična. To je sasvim razumljivo jer najveći dio novca ulažemo u satelitske programe kako bismo mogli gledati sve sportske prenose da bi se ljudi zabavljali u kladionicama. 


O svojoj djeci vodimo računa , čim se dijete rodi, umjesto pelena mu kupujemo mobilni telefon. Splavovi su trenutno najpopularnija igrališta za djecu. Kada djeca odrastu, rado ih posjećujemo u zatvorima da se ogrebemo za koju paru. Tamo su dospjeli na pravdi Boga , zbog prodaje droge , ništa nisu radili što ne rade ministri i tajkuni.


Obrazovanje nam je uspješnije nego u drugim zemljama. Najvažnije zanimanje na našim prostorima je menadžer. Na primjer, higijenska radnica u javnim toaletima , u narodu poznatija kao Baba Sera, je menadžer odvodnih cijevi i otpadnih voda. Ako niste upisali menadžment, to je isto kao da se niste ni školovali.


Kultura koja najbolje uspijeva u Srbiji je ambrozija. Najposjećenije kulturne znamenitosti svakog grada su kafići. Kad je u pitanju slikarstvo, stvari sa kojima se vi možete slikati su računi, plate, zdravstvene knjižice i diplome. Ako ste kriminalac, sad je moda da se svi kriminalci bave nekom umjetnošću, običaj je da organizujete izložbu ili koncert. Naši najčitaniji pisci su zaposleni na lokalnim televizijama tako da nema potrebe da kupujemo knjige, sem ako nemamo poriv da popunjavamo prazan prostor u regalu. Obzirom da smo zemlja koja je na evropskom putu i potpuno okrenuta budućnosti, muzeje zatvaramo jer oni predstavljaju prošlost i samo smetaju na putu prosperiteta. 


Posebnu pažnju posvećujemo i muzici. Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine! Kod nas su najcjenjeniji folk umjetnici, naročito gologuze, sisate umjetnice "Grand" produkcije i instrumentalni izvođači, stoga skoro svaki Srbin na čelu s Vladom svira uz kurac, eventualno klavir, ako je iza rešetaka. Na Pjesmi Eurovizije više ne trebamo učestvovati jer je naša lezbejka već osvojila prvo mjesto, sad je vrijeme da šansu iskoriste njihovi, zapadni transvestiti.


Srbi žive sa sportom. Bravo Nole! Cijeli svijet zna da je najveći sportski događaj u Srba tenis. Nema Srbina koji se ne bavi sportom. Bilo da je u pitanju preskakanje rata kredita, trčanje ispred policije ili jedna od najuspješnijih disciplina u nas , bacanje kesa smeća sa terasa. Pogodak bez kosti u glavu vrijedi 3 poena.


Trenutno se radi na smanjenju zagađenosti vazduha, umjesto autom, propagira se odlazak na posao biciklom. Ako nemate posao, ništa ne smeta, možete biciklom da krenete u pljačku banke.Ta pojava je postala svakodnevna, nema toga ko je to pokušao da nije uspio. Zašto ne bi mogli i vi?
Klima je kod nas zajebana zato se narod snašao i prilagodio odjevanje. Oblači se po buvljacima, svlači po splavovima. Sve što kažem može da vas zbuni i zato je jedina preporuka, obucite se slojevito.


Šta reći o zdravlju nacije? Osim opasnosti od promaje i sjedenja na hladnom betonu što izaziva sraćku ili prehladu, Srbi ne oboljevaju često. Nismo mi mačiji kašalj da trčimo kod ljekara za svaku sitnicu, mi kad obolimo to je od mistične i opake bolesti, junački. Jebeš oboljenje ako nije toliko rijetko da ga nazovu po onome ko ga dobije. Zato u zdravstvo ne ulažemo i zbog toga su nam bolnice opremljene samo zidovima , prljavim toaletima i ponekom slomljenom stolicom. Ali smo zato duhovno dobro vođeni, idemo za popovima koji se voze u skupim mercedesima a kuće su im luksuzno namještene i opremljene podnim grijanjem.


Mogli bi mi još da se hvalimo ali nećemo, da nam ne nagrnu silni turisti u Srbiju kada vide da iz naših česmi teče izvorska flaširana voda, mogli bi da nam pojedu sav kiseli kupus. Više volimo da mi idemo kod njih, makar jeli onu njihovu genetski modifikovanu hranu i plaćali ležaljke 2 eura, umesto da damo tri puta više našoj braći iz Montenegra. Svaki patriota podnosi takvu žrtvu te hrli u inostranstvo, makar morao tamo da radi. To ne treba da čudi kad znamo koliki je prirodni priraštaj u nas. Ima nas toliko da veći dio populacije jednostavno moramo da šaljemo vani, da ne bi u svojoj zemlji jedni drugima sjedili na glavi.


Ako vas upitaju šta je razlog takvom napretku države, recite im da je to rezultat rada pozicije i opozicije jer su oni puni iskusva i znanja koje se primjenjuje u novim vladama sa starim ministrima?


Welcome to Serbia! - Dobro došli u Srbiju!