Monday, October 18, 2021

ШТА СЛАВИМО, СВ.ЛУКУ ИЛИ HALLOWEEN


 

Пише Милан Сантрач

 

 

ШТА СЛАВИМО, СВ.ЛУКУ ИЛИ HALLOWEEN
-------------------------------------------------------------------------
Поред свих покушаја тешко је наћи објашњење откуд у нашем народу порив да прихвата разне ствари које долазе са запада укључујући и туђе обичаје? Много народа не зна да је на подјелу хришћанства, на западно и источно, утицало баш то што су мисионари са запада у хришћанство и црквене службе доносили разне новотарије које су мијењале његов основни смисао. Зато данас постоји католичанство(запад)и православље(исток).
Како ми,Срби, припадамо православљу наша је дужност да поштујемо вјерске празнике које празнује наша црква. Дакле, ми требамо и морамо прослављати Св.апостола Луку а не Halloveen или како је то код нас преведено, ноћ вјештица. Овај празник се најзначајније обиљежава у УСА и Канади, у западној Европи га спомињу али му не полажу нарочиту пажњу. Не видим никакву потребу окретању западним обичајима који са нашим народом немају никакве везе. Ко то подваљује Србима тешко је тачно утврдити јер има много оних који покушавају урушити православље па тиме и нашу друштвену и религиску заједницу. Али, није тешко рећи ко ништа не чини да се престане са овим подметањем. Готово ништа не чини наше свештенство од врха до дна хијерархиске љествице као ни школске установе на свим нивоима.
Питам се, зашто се црквени великодостојници не оглашавају, зашто се патријарх не обрати народу поводом овога, зашто то не чине владике и да се њихово обраћање пренесе јавним медијима. Исто би требали чинити свештеници међу својим парохијанима као и учитељи, наставници, професори међу ученицима и студентима. Ето, како нам се приближава СВ.Лука, размислите шта вам је важније и шта требате преносити својој дјеци, кога ће прослављати Св.Луку или Halloveen ?