Saturday, December 5, 2015

ПРЕСУДА СУДА У ПАРИЗУ: ВЕЛИКА ПРАВНА ПОБJЕДА ЗАСТУПНИКА НАУКЕ И ЗДРАВОГ РАЗУМА ПРОТИВ МОНСАНТА – Тровачи губе рат!















Пише Милан Сантрач 



ПРЕСУДА СУДА У ПАРИЗУ: ВЕЛИКА ПРАВНА ПОБJЕДА ЗАСТУПНИКА НАУКЕ И ЗДРАВОГ РАЗУМА ПРОТИВ МОНСАНТА – Тровачи губе рат!



Све врсте генетски модификованих организама (ГМО) су отровне како за људе, тако и за животиње. Ова вијест је као бомба одјекнула у Паризу, а пренио ју је њемачки портал Инфокоп. Суд у француској престоници прихватио је резултате храбрих истраживача, на чијем челу је био професор Жил-Ерик Сералини, који су дошли до ових ужасних сазнања.



"Ради се о великој правној побједи заступника науке и разума над Монсантом. У стручним круговима се сматра да ће одлука француског суда имати глобални значај и да ће помоћи да се свијет ослободи чудовишта у лику генетски модификованих организама. Уколико се то деси, мукотрпан и тајни рад Сералинија и његових сарадника окупљених око организације CRIIGEN (Комитет за независно истраживање и информације о генској техници), добиће пуну сатисфакцију" истиче њемачки портал и додаје да наука на крају ипак тријумфује над преварама и корупцијом.


Високи суд у Паризу је 6. новембра ове године објавио пресуду која каже да је "професор Марк Фело, некадашњи предсједник француске Комисије за биомолекуларну технику (CGB), крив због фалсификовања резултата и примјене лажних резултата које је користио у процесу против професора Сералинија". Висина казне биће саопштена почетком идуће године. CGB је комисија француског министарства пољопривреде, позната као жесток заговорник ГМО и захваљујући њеном раду у Француској је одобрена примјена многих генетски модификованих биљних врста.


Сералини и његов тим нису се с тим мирили и пуне двије године у великој тајности су радили на свом пројекту јер су били свјесни колико је Монсанто опасан противник. Истраживање на више од 200 лабораторијских животиња дало је поражавајуће резултате (бар по Монсантов производ) јер је установљен алармантан број канцерогених обољења, тешких оштећења органа и прераних смрти код пацова храњених овим кукурузом. По окончању истраживања, Сералини је резултате дао независним истраживачима, који су их испитали и верификовали, након чега су објављени у септембру 2012. године у познатом научном часопису "Фуд анд хемикал технолоџи". Одмах након тога кренула је бјесомучна кампања против аутора студије, а у јануару прошле године је часопис "Фуд анд хемикал технолоџи" саопштио да повлачи његов чланак с невјероватним образложењем да "закључци нису јасни".


Само неколико сати након изласка Сералинијеве студије у септембру 2012. почела је оркестрирана медијска кампања њених аутора у којој су, без икаквих аргумената, коришћене опробане методе. Тражено је да се студија одбаци као научно неоснована, уз апсурдне тврдње да је "Сералини користио погрешне пацове". Корумпирана комисија за ГМО у ЕУ покушала је да забрани даље ширење студије Сералинија, а њено тијело EFSA је осудила студију, иако сама није провела никакву провјеру исте.
Непосредно прије тога, часопис је као "замјеника уредника за биотехнологију", позицију која до тада у листу није постојала, поставио Ричарда Е. Гудмана, раније запосленог у Монсанту. Једна од првих "уредничких" акција Гудмана била је да повуче чланак Сералинија као "неоснован".
Међутим, 30. марта ове године "Фуд анд хемикал технолоџи" је добио нове издаваче, који су Гудмана одмах отпустили. Њемачки онлајн научни часопис "Европска наука о животној средини", који припада Шпрингер групи, поново је објавио Сералинијев рад.

Он и његов тим су, иначе, наставили своја истраживања и студије на пацовима и недвосмислено потврдили да су све врсте ГМО  отровне како за људе, тако и за животиње