Saturday, April 30, 2016

ZALUD VAM HRVATI ŠTO PORIČETE SVOJE SRPSKO PORIJEKLO !















                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Piše Milan Santrač


ZALUD  VAM  HRVATI  ŠTO  PORIČETE  SVOJE  SRPSKO  PORIJEKLO  !

Za Srbe hrvatsko porijeklo ne znači ništa a za Hrvate znači sve jer je njima jedino važno dokazati da nemaju nikakve veze sa Srbima.


Koliko problema sa zdravim razumom ima značajan broj Hrvata govori njihovo poricanje  srpskog porijekla čak i poslije objavljenih zvaničnih rezultata istraživanja FA instituta iz Zagreba.  

Profesori iz tog instituta više godina  nisu se usuđivali izaći u javnost sa rezultatima istraživanja jer su se plašili reakcije političkih moćnika i sve većeg broja ustašoidnog stanovništva.

Hrvati su potomci Srba koji su negdje tokom desetog vijeka prešli na područja naseljena manjim slovenskim plemenima koja su se priklonila toj grupi i preuzeli ime Hrvati (latinski Skorbatus), kaže dr. Milorad Pavić iz instituta FA.


Ovo ekskluzivno otkriće nije plod nikakvih trač rubrika ili šaljivih novinara već je rezultat istraživanja uglednog hrvatskog instituta FA iz Zagreba koje je vršeno poslednjih devet godina. Ovaj institut, koji ima više međunarodnih priznanja iz genetičkog istraživanja, objavio je da je na osnovu istraživanja na uzorku od 7320 hrvatskih državljana dobijena najveća genetska podudarnost hromozoma Y i haplotipa sa slovenskim haplotipom srpskog naroda iz desetog vijeka.
Prema nekim novijim istraživanjima, u vrijeme prije velikih seoba naroda (prije pada zapadnog Rimskog carstva), dva plemena iranskog porijekla pošla su u veliku avanturu.
Srbi i Hrvati su nekada bili plemena iranskog porijekla, iz predjela sjeverno od Crnog Mora i Kavkaza. Prvobitni Srbi i Hrvati su bili samo dio nacije koja je kroz istoriju bila najpoznatija pod imenom Skiti. Prema hronološkom redosledu, prvo su bili poznati kao Kimeri (Simerijanci), Skiti, Sarmati, Alani, a danas su jedini direktni potomci ovih drevnih ratnika kavkaski narod Oseti.
U daljim razmatranjima sa hrvatskog instituta FA kaže se da je Haplotip Eu 7, odnosno takozvani hrvatski haplotip, moguće povezati jedino s haplotipom Eu 13, koji je takozvani starosrpski haplotip, a povezan je sa Srbima do desetog vijeka. To bi otprilike značilo, kaže se dalje u zaključcima instituta, da su sve dosadašnje pretpostavke o porijeklu Hrvata bile potpuno pogrešne i da Hrvati nisu uspjevali da vide ono što je očigledno a to je činjenica da su oni Srbi”.

Takođe se naglašava kako ovakvo otkriće dosad nije bilo moguće jer su se uzimali uzorci hromozoma Y od Srba koji danas žive u Srbiji pa su dosadašnja istraživanja davala drugačije rezultate. Naime, prema Hrvatima, zabunu je unosila činjenica da su se Srbi miješali sa Turcima tokom pet vjekovne kolonizacije, posebno nakon kosovske bitke kada je stradao veliki broj Srba.



Razlike između gena “originalnih” Srba i današnjih jednake su kao i između Rumuna i Francuza, iako oba naroda pripadaju romanskoj grupi, objašnjavaju u Institutu i naglašavaju kako je hrvatski gen zapravo više povezan sa genom srpskih predaka nego genetska struktura današnjih Srba.
Iz Instituta su takođe poručili kako su u poslednje vrijeme razmišljali hoće li objaviti ove rezultate jer time dovode u pitanje cijelu hrvatsko-srpsku istoriju i odnose dva naroda?
Brojne društvene mreže i portali širom Hrvatske ,očekivano su, prepuni negativnih komentara javnosti koja nikako ne može da podnese činjenicu da potiču od "mrskih im Srba" i da je to sada i naučno potvrđeno.
Za ilustraciju ne prihvatanja naučne činjenice može nam poslužiti jedan od mnogobrojnih, sličnih komentara koje je jedan Hrvat napisao ispod teksta koji govori o njihovom porijeklu a objavio ga je neki hrvatski portal.

On kaže:
"Nemamo mi nikakve veze sa Srbima, niti su nam imena naroda zajednička. Hrvati se tako zovu što su kroz istoriju bili herojski narod i hrvali se sa protivnicima. Srbi su bili prljavi i vašljivi pa se stalno češali i vikali "svrbi, svrbi" te im je otud ostao naziv Srbi". Ovom i sličnim Hrvatima je, očigledno,  pomućen zdrav razum.