Friday, June 28, 2013

KOGA ONI ZAJEBAVAJU



Piše Milan Santrač


                  KOGA   ONI   ZAJEBAVAJU

          

Da sve ovo što se dešava u vezi sa otvaranjem pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji nije tragično,bilo bi smiješno.Naši političari imaju uvijek svoju interpretaciju nekog sporazuma ili dogovora.Njih mnogo ne zanima što ta interpretacija nije tačna i što nikad ne bude kako oni govore već po volji onih drugih.

Pričali su kako su vodili pregovore sa Šiptarima u Briselu uz posredovanje Eštonove.To,naravno, nije tačno.Oni su sami tražili od Brisela da njih i Šiptare pozovu na razgovor što su oni učinili. Sa  jedne strane stola sjedili su zločinac Tači i Eštonova a sa drugu Dačić i Vučić.Eštonova i Tači su im rekli sta su njihovi uslovi a ova dvojica su se,kao,borila da ne ispune sve zahtjeve i ako su znali da će ih sve ispuniti prije nego je razgovor počeo.Tako je i bilo.


Da nisu dobro plaćeni izdajnici  pomislio bi čovjek da su debili.Dok su im neki naši umni ljudi slali poruke da se svim sredstvima bore za  povratak suvereniteta nad K.i M. i da ga ni pokoju  cijenu ne priznaju,da tamo zadržimo kakve-takve naše institucije, njih dvojica su to riješili tako što su na sve zahtjeve Šiptara i Brisela pristali. Po povratku iz Brisela nama su saopštili:"vidite kako mi to uspješno riješavamo." Već sam rekao,da nije tragično,bilo bi smiješno. Sve ostalo je bila loša predstava za naš narod koji se ponašao potpuno nezaiteresovano.Čast su nam spasavali pojedinci:vladike Amfilohije i Tanasije,Kusturica,M.Beckovic i t.d. koji su osudili izdaju i njene vinovnike. 


Narodu je silom utjerano u pamet da je najvažnije dobiti pozitivan odgovor o datumu pridruživanja iz Brisela i on je stigao.  Naši političari pa i sredstva informisanja imaju svoju interpretaciju koja se ne podudara sa onim šta Brisel saopštava. 

Savjet Evrope jeste donio odluku o otvaranju pregovora ali je iz teksta odluke izbrisao riječ ,decembar, koja ih je obavezivala na poštivanje roka. Sada,kad je ta riječ izbrisana,odluka je postala samo načelna i može biti beskonačno odlagana. Naši su to protumačili kako će pregovori početi prije decembra jer im,zbog sopstvenog hvalisanja,tako odgovara. Možda bi pregovori počeli prije decembra da nije uslova koje je Merkelova juče jasno navela uz zaključak da pregovora nema ako se svi uslovi u potpunosti ne ispune. Potsjetiću vas na te uslove:

-potpuno raspuštanje srpskih paralelnih struktura na K.i M.
-stvaranje novih  struktura u oblasi sigurnosti i pravosuđa Kosova koje podležu političkoj kontroli i finansiranju samo od kosovske vlade.
-Detaljni uvid svih srpskih plaćanja institucijama na K.i M.
-održavanje slobodnih i fer lokalnih izbora na Kosovu.
-potpuno sprovođenje svih rezultata dijaloga.
-neometan pristup kosovske granične policije i carinika graničnim stanicama na sjeveru Kosova.
-otvaranje mosta na Ibru.
-potpuno razjašnjenje napada na njemačku ambasadu kroz sudski postupak i pravosnažne osude izvršioca i onih koji stoje u pozadini slučaja.
-da se Srbija ugovorom obaveže o pristupu da poslije prijema ne blokira priblizavanje Kosova E.uniji.
-reforma pravosuđa.
-borba protiv korupcije i kriminala.
-medijske slobode.
-zaštita manjina.
-obezbjeđivanje investicione sigurnosti.

Za 
veći dio ovih uslova se uvijek može reći da nisu ispunjeni do kraja čime mogu neograničeno odlagati pregovore. Primjera radi uslovi:reforma pravosuđa,borba protiv korupcije,medijska sloboda,zaštita manjina su uslovi za koje,ma koliko ih unaprijedili mogu reći da nisu potpuno ispunjeni. Slično se ponašaju sa Turskom i blokiraju je već 20 godina mada svi znaju da ih ne žele u svom članstvu zato što su muslimani.


Načelnoj odluci se mogu radovati samo nedovoljno upućeni i domaći izdajnici Č.Jovanović,Čanak,V.Drašković i ostala bratija sa platnog spiska Zapada, jer ,sve i da pregovori počnu tu nema mjesta oduševljenju. Kolika je cijena tih pregovora,zar je bilo potrebno toliko platiti članstvo unije koja je pred raspadom? Kosovo nema cijenu, kako reče E.Kusturica:"narod ih je izabrao da Kosovo ne predaju nego da ga odbrane". Oni ga nisu odbranili,predali su dio države i naroda,prekršili Ustav i sve ljudske norme. Zato im treba reći ne,mi ne priznajemo vaše dogovore i potpise.Granica između K.i M. i centralnog dijela Srbije nikad nije i ne smije postojati.