Tuesday, March 24, 2015

OTVORENO PISMO VUKU DRAŠKOVIĆU












Piše Milan Santrač


           OTVORENO  PISMO  VUKU  DRAŠKOVIĆU


POSLIJE EMISIJE "TEŠKA  REČ" EMITOVANE NA TV PINK-u 23.3.2015. U KOJOJ JE GOST BIO VUK DRAŠKOVIĆ OSJETIO SAM POTREBU DA MU SE JAVNO OBRATIM KAO NEKADAŠNJEM SABORCU, POSLIJE SVEGA ŠTO JE IZGOVORIO U TOJ EMISIJI

Ako kažem da si ti veliko razočarenje za stotine pa i milione ljudi, neću reći ništa novo ali od toga ne postoji bolji način da počnem ovo pismo. Ne znam da li ćeš ga ti pročitati jer ja nisam važna ličnost čije bi pismo objavile novine koje ti pratiš ali se nadam da će ga pročitati neko ko će ti reći da sam ti se obratio javno ili kako vi političari ovog vremena volite reći, transparentno?

U Srbiji se na polju politike i informisanja sve dešava "slučajno" što jasno potvrđuje tvoje gostovanje u emisiji kod novinarskog otpada po imenu Dragan J. Vučićević koje je uslijedilo odmah, poslije učešća tvog kuma Vojislava Šešelja u istoj emisiji. Njegov pristanak da učestvuje, poslužio je vlastima kao farsa o slobodi medija.  Kako Vučićević nije imao načina da zaustavi Šešelja u iznošenju činjenica o izdaji i lopovluku njegovog drugog kuma,  prevaranta,T. Nikolića i A.Vučića koje je sam proizveo i kojih ne bi bilo ni u peršunu da im on sam nije krčio put na političkoj sceni Srbije, pozvali su tebe, unaprijed znajući tvoje političke stavove. Ti si Vučićeviću i njegovom zaštitniku Vučiću poslužio za ono u čemu si se dokazao više puta, u izdaji srpskog naroda i države. Trebao im je neko ko će javno iznositi i opravdavati sve njihove izdaje i dodvoravanje zapadu a za to pogodniju ličnost od tebe nisu mogli pronaći.


Tvoji i moji politički stavovi se odavno razlikuju ali od toga je mnogo važnije što si baš iz tog razloga uništio najsnažniju opzicionu stranku u državi. Svojim despotskim ponašanjem si rastjerao sve ljude koji su stvarali stranku i imali ugled među ljudima. Okupio si oko sebe šaku jadnika, poslušnika kojima glava ne služi za razmišljanje već samo za šišanje.
Trebam li da te podsjećam na sve što si govorio prvih godina svog političkog djelovanja kao što te Vučićević potsjetio na prijetnju Muslimanima ako podignu turski barjak. Pred njim nisi sagnuo pogled što bi značilo da se kaješ zbog te prijetnje, zato sam siguran da se ne bi postideo ni zbog svojih drugih ratno-huškačkih govora. Na takvo tvoje ponašanje smo se navikli.
Ti uvijek spominješ, čast i obraz a obraza nemaš jer da ga imaš onda ne bi gledao odakle vjetar duva već bi vodio računa šta govoriš i kako se ponašaš? U razgovoru sa Vučićevićem si okrivio sve vlasti od 90-ih do danas za pogrešno vođenu politiku a sam si učestvovao u tim vlastima na ovaj ili onaj način. Cijeli srpski narod si okrivio za zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Svi su krivi samo si ti ispravan i uvijek si nas savjetovao da budemo dobri ali eto, mi te nismo poslušali. Po tvojoj priči ispada da smo mi sami sebe napadali, ubijali, vadili organe, da nas je NATO bombardovao za naše dobro, da mu trebamo biti zahvalni zbog toga.

Koga ti, bolan, zajebavaš, zar ti misliš da je sav narod lud samo si ti pametan? Na kojem guvnu ti dolaziš do takvih saznanja? 


Naš narod lijepo kaže za nekog ko je prevrtljivog karaktera da je premazan svim mastima a ti si se uvoštio od tog mazanja. Prešao si put od komuniste do najradikalnijeg nacionaliste a sada si, valjda postao pacifista ili nešto drugo, možda ni sam ne znaš šta? 
Klicao si: "...stani poglavniče, zaustavi se, nikad više nećeš jasenovčiti i jadovniti srpski narod"... klicao si:..."ustajte srpski vitezovi i krenite na Kosovo, arnautsko koplje je zabodeno u naš očni živac"...klicao si:..."junaci, moramo, ili nas biti neće, i po četvrti put na Kosovo ravno"!
Šta sad kličeš Vuče Draškoviću, meni se čini da grakćeš preplašen silom zapada ili potkupljen njihovim prljavim novcem. Zar si se toliko uplašio zatvora i njihove kazne zbog svega što si govorio i garde koju si slao na ratište u Hrvatsku pa opravdavaš sve njihove zločine? 

Čuješ li ti ili si sasvim ogluvio, vidiš li ili si sasvim oslijepio da su zločinci u Briselu i Berlinu? Znaš li koliko je nedužnog naroda pobijeno u Iraku, Libiji, Siriji? Odakle ti pravo da ih opravdavaš? 


Porediš Srbe sa Nijemcima, da to nisam čuo na vlastite uši, ne bih vjerovao. Niko, normalan ne bi poredio holokaust i stradale u BiH, ali ti jesi. Koliko su "dobri" Nijemci znaju ljudi koji su godine proveli u njihovoj državi a ti o tome malo znaš. Nisi se oglasio i ne osuđuješ stradanje Palestinaca. Ako su Jevreji stradali u Drugom svjetskom ratu od Nijemaca, Hrvata i pounijaćenih Ukrajinaca ko im je dao pravo da oni čine nepravdu drugima? Sami su sebi dali to pravo ali ti o tome ćutiš, plašiš se kazne koja ti stalno visi nad glavom. Tražiš da se svi mi posipamo pepelom dok amnestiraš sve druge, dok u Raškoj oblasti Muslimani nose turske barjake, dok u BiH nesmetano rade Vehabije, dok albanskog premijera, na teritoriji Srbije, dočekuju Šiptari sa hiljadama albanskih zastava bez i jedne državne, srpske, dok se nad Beogradom leprša zastava velike Albanije. 

Tebi su, kanda, vrane mozak popile pa tražiš da mi,  Srbi priznamo krivicu koju nije dokazao ni zloglasni haški tribunal. Kao što znaš, nije Srbija osuđena za počinjene zločine u BiH ali su zato osuđeni svi Srbi koji su se našli pred tim sudom osim onih koji su bili NATO špijuni.(Stanišić i Perišić) Protiv tebe nisu pokretali istragu niti podigli optužnicu, nije im bila potrebna? Korisniji si im kao njihov doušnik, ili kako to narod kaže, drukara.


Kad čujem šta govoriš ili negdje pročitam neku tvoju izjavu, pitam se da li je moguće da si toliko zglajzao pa si uobrazio da si pametniji od pozamašnog broja američkih, francuskih, ruskih, argentinskih..., univerzitetskih profesora koji oštro kritikuju politiku zapada, koji upozoravaju na opasnosti od NATO pakta čije se postojanje ne može ničim opravdati? Zar misliš da si pametniji i da bolje procjenjuješ planove i događaje od Putina, indijskog predsjednika, od argentinske i brazilske predsjednice i mnogih drugih, umnih, svjetskih, glava koji, takođe, upozoravaju na agresiju koju provode zapadne zemlje. 
Misliš li da si pametniji od svih onih koji su potpisali protest protiv sporazuma sa NATO paktom?

Za srpski narod bi sigurno bilo bolje da se nikad nisi bavio politikom a vjerovatno bi bilo dobro i za tebe. Svoj doprinos društvu si trebao pružati pišući knjige a mogao si se, kao pisac, posvetiti i zaštiti našeg jezika i sprečavati Hrvate, Muslimane i odmetnute Crnogorce da ga ne siluju ili si možda i u tome zastranio.

Milan Santrač