Sunday, January 18, 2015

ЗЛАТИЦЕ ЕВОЛУИРАЛЕ И ПОЧЕЛЕ УНИШТАВАТИ ГМО КУКУРУЗ
















Милан Сантрач 






 

ЗЛАТИЦЕ  ЕВОЛУИРАЛЕ  И  ПОЧЕЛЕ  УНИШТАВАТИ  ГМО  КУКУРУЗ  


Наиме, златице су еволуирале и почеле се хранити ГМО кукурузом. Стручњаци тврде да није крив кукуруз, него расипност и погрешно коришћење и сијање кукуруза од стране фармера, корпорација и заступника што се догодило због неконтролисаног узгоја ГМО кукуруза.
Арон Гасман, научник са Државног универзитета Ајова за Виред је рекао следецће: " ...у колико се пракса коришћења не промјени стање ће  постати још горе. Мора се направити фундаментална промена у начину примјене технологије".

БТ  ГМО  кукуруз је први пут представљен на тржишту 1996. године.
Од тада се показао као изузетно популаран, али и према великом броју студија и изузетно отрован. Али, од почетка његовог узгоја број златица се нагло смањио.
Да би спријечили златице да развију отпор према отрову из БТ  ГМО  кукуруза, фармерима је речено да морају имати „додатне“ природне усјеве на плантажама да би златице могле преживјети и несметано се хранити, те заобилазити ГМО кукуруз. Неконтролисано коришћење и непоштовање тих правила због веће зараде, обило се фармерима о  главу.
Златице су постале отпорне и уништавају ГМО кукуруз у великим размјерама. Извјештаји из већине мјеста гдје се сије БТ  ГМО кукуруз у САД показали су како су златице постале отпорне на чак три врсте БТ  ГМО  кукуруза.
Таквој еволуцији златица нико се није надао. Наиме, ГМО кукуруз сам по себи је препун отрова и пестицида који се и овако навелико користе, што је до сада одбијало златице и друге штеточине, а обезбјеђивало сигурну зараду и несметано тровање плантажа и људи широм свијета.


Али, ови корпорацијски гиганти вођени новцем на уштрб човјечанства, нису очекивали овакво прилагођавање и отпорност природе. Златице су се вратиле и напале ГМО поља. Због тога се шири паника од несташице хране, али и од губљења мегаломанске зараде.


Ово је само доказ ако човјек нешто не може зауставити, има онај ко може. Након што су златице напале 90% посађеног БТ  ГМО кукуруза, коропрацијски дивови наложили су   коришћење  још веће  количине  пестицида.
Али, такво коришћење пестицида без контроле поништиће  оне „предности“ које су ГМО културе требале изазвати, наводе научници.


Нико не зна  које су то предности, али чини се како научници баш немају праву идеју како заштити кукуруз од ове пошасти? 

Хоће ли златице учинити оно што човјек није могао?
Спасити човјечанство и уништи ГМО отровне плантаже?