Friday, January 23, 2015

RUSIJA ZNA ŠTA DOLAZI I ZAVRŠAVA PRIPREME ZA VELIKI RAT: TREĆI SVJETSKI RAT ĆE POČETI U SIRIJI











 

 

Piše Milan Santrač

RUSIJA  ZNA  ŠTA  DOLAZI  I  ZAVRŠAVA  PRIPREME  ZA  VELIKI  RAT: TREĆI  SVJETSKI  RAT  ĆE  POČETI  U  SIRIJI 


 

U toku je medijski rat između SAD i Rusije, što samim tim označava i najavu pravog rata.Moguće je predvidjeti gdje će izbiti Treći svjetski rat na osnovu istorijske ruske vojne strategije, pošto Putin prati šablon ruske vojske star više od 100 godina u kombinaciji sa sadašnjim događajima. Analitičarima je jasno da su ruske pripreme za svjetski rat u punom jeku. 

 

Trenutna situacija

Rusija ruši petrodolar time što privlači nacije BRICS-a da kupuju iransku naftu za zlato. Rusija takođe uspijeva da zaobiđe petrodolar u trgovini sa Evropom. Međutim, Rusija je pogođena niskom cijenom nafte.

Dodajući ulje na vatru, Rusija uvodi Kinu u svoju sferu energetskog uticaja. Taj potez će u jednom trenutku značajno oslabiti NATO i izolovati SAD, kako ekonomski, tako i vojno. Mnogi kažu da je velika vjerovatnoća da će Njemačka napustiti NATO i pridružiti se ruskoj sferi uticaja. Neki vjeruju da Rusija želi da okupira SAD, ali to u svakom slučaju nije praktično u ovom trenutku. Najbolji Putinovi prijatelji su sada ekonomsko iscrpljivanje i vojna izolacija. Na kraju krajeva, SAD posjeduju preko 2.000 nuklearnih oružja i 72 nuklearno naoružane podmornice koje su gotovo neprimjetne.

Ali ne dajte se zavarati, ovaj hladni rat će se uskoro prilično zagrijati, pošto je Putin potrošio više od 650 milijardi dolara na jačanje vojske.
 

Putinova vojna strategija

Putin ima vojnu strategiju za koju većina Amerikanaca nikad nije čula, a još manje njih je razumije. Iako Rusija posjeduje jednu od najvećih kopnenih površina na svijetu, njene obalne površine nisu baš funkcionalne.Upravo zbog toga je ruski ekonomski rast bio otežan u prošlosti. Rusija jako žali što je prodala Aljasku SAD. Upravo tu u cijelu priču uskače Sirija. Rusija ima ogromne zalihe energije, uz novopronađena bogatstva na sjevernom polu, ali bez adekvatne luke, njena ekonomija će uvijek biti u drugom planu.
 

Teorija unutrašnjosti

Britanski geograf i vojni istoričar, Halford Mek Kinder je 1904. godine napisao članak koji je promjenio način na koji političari i vojska posmatraju svijet. Teorija koja je imala jak uticaj na skoro pet generacija stratega nazvana je prosto Teorija unutrašnjosti.  

U suštini, Mek Kinderova teorija posmatra geopolitičku vojnu istoriju kao borbu između kopnenih i morskih snaga. Kinder je vjerovao da je svijet postao „zatvoren“ sistem, bez novih zemalja za otkrivanje, osvajanje i izazivanje haosa. Prema teoriji, glavni razlog za svjetske konflikte sveo se na borbu između kopnenih i morskih sila, pri čemu bi krajnji pobjednik mogao da obezbjedi svjetsku dominaciju. Odlučujući faktor je fizička geografija.

Iz Kinderove perspektive, sovjetska Rusija je morala da se zadrži u unutrašnjosti.  Vjerovao je da će, ko god bude kontrolisao Evroaziju, kontrolisati čitav svijet, dokle god taj vladar bude imao pristup funkcionalnim lukama.

Problem sa Rusijom jeste da ona posjeduje vrlo malo funkcionalnih luka, što značajno utiče na njenu trgovinu. Smatralo se da će SAD i zapadna Evropa biti bezbedne dok god Rusija bude spriječena u pokušaju da postane velika pomorska sila. U slučaju da Rusija uspije u tome, ona bi postala vladar svijeta. Tek nakon objavljivanja tajnih ruskih dokumenata, otkriveno je da je Staljin bio spreman da zarati sa SAD kako bi došao u posjed luka na Aljasci.

Staljinovi tajni planovi za invaziju Aljaske 1951. godine

Na konferenciji na Jejl univerzitetu 1999. godine, predstavljeni su tajni ruski dokumenti u kojima se otkriva da je Staljin ozbiljno planirao da napadne Sjevernu Ameriku 1951. godine.  Dokumenti iz vremena Hladnog rata su otkrili da je Staljin sprovodio veće vojne pripreme za invaziju.Rusija je oduvijek bila zarobljena na kopnu, a ovaj potez bi im obezbjedio prijeko potrebne luke. Međutim, Staljin je umro, a planovi su napušteni, barem privremeno, zbog američke dominacije u smislu nuklearnog oružja.

U 2014. godini je uočena važnost Teorije unutrašnjosti u vođenju ruske spoljne politike po pitanju Sirije, i u izvjesnoj mjeri Kine. Kinesko-ruski energetski sporazum omogućava Rusiji pristup kineskim lukama.Rusiji je veoma važno da zaštiti Siriju zbog upotrebe njenih luka Tartus i Alepo. Uzimanje u obzir da je na početku krize u Ukrajini, ruska vojska prvo obezbjedila Krim i pomorsku bazu u Sevastopolju.Rusima je važno da posjeduju flotu u Crnom moru kako bi se suočili sa prisustvom mornarice SAD u Mediteranu.

Da se Ukrajina uspješno pridružila Evropskoj uniji, Rusija bi izgubila svoju najvažniju pomorsku bazu u Sevastopolju. Dok nacije G7 posmatraju Putinove akcije ofanzivnim, on ih smatra pitanjem vojnog preživljavanja.Opet je u pitanju Teorija unutrašnjosti, isto kao i prošle godine kada je Putin prijetio da će izvršiti nuklearni napad na SAD ukoliko napadnu Siriju. Sirija je ključna za Ruse iz više razloga, uključujući njene luke.

Evo iz kojih razloga je Sirija važna za Rusiju:
 

Rusija posjeduje pomorsku bazu u Siriji koja je veoma važna jer je u pitanju jedina ruska vojna baza van granica nekadašnjeg Sovjetskog saveza. Putin vješto prikriva činjenicu da je baza još uvijek funkcionalna i da postoji aktivna flotila u toj oblasti.
  1.  Rusija namerava da nastavi da upotrebljava luke Alepo i Tartus kako bi olakšala svoju pomorsku trgovinu.
  2.  Utvrđivanje Sirije pruža dodatnu zaštitu za Iran, koji potkopava petrodolar prodajući svoju naftu za zlato, što omogućava Putinu da vodi ekonomski rat protiv dolara i Federalnih rezervi.
 3.   Sirija je vojni satelit Rusije, a Asad kupuje velike količine ruske vojne opreme, što pomaže ruskoj ekonomiji.Naravno, ništa od ovoga neće biti moguće ako ISIS nastavi da divlja kroz Irak i Siriju.

Ne dajte se prevariti, ISIS je kreacija CIA-e sa dvostrukom misijom.

Prvi cilj jeste da se svrgne Asad u Siriji, a drugi je da se okupira Iran i očuva petrodolar. Obezglavljivanja ISIS-a su samo predstava dizajnirana da navede američku javnost da odobri Treći svetski rat.
 

Opcije Amerike

Kontrola nad Ukrajinom i isporukom gasa kroz tu državu su ključ za remećenje ravnoteže moći na planeti.Kada bi Rusija imala potpunu kontrolu nad Ukrajinom, došlo bi do energetske ucjene i raspada NATO-a.Ukoliko Rusija pokuša da preuzme Ukrajinu, koja opcija preostaje SAD? U ovom trenutku je malo vjerovatno da NATO može da sačuva Ukrajinu od Rusije bez upotrebe nuklearnog oružja.

Gdje je Rusija najranjivija? Odgovor je naravno Sirija. Sirija je od ekonomskog i vojnog značaja za Rusiju.

Kada bi Sirija pala u ruke SAD, vojni i ekonomski gubici bi bili katastrofalni, da ne govorimo o gubitku sirijskih luka. Logično djelovanje Rusije jeste da nastavi da napada ekonomiju SAD, uporno napadajući Federalne rezerve i petrodolar.

Ipak, ukoliko Ukrajina padne, SAD će napasti Siriju i Iran.Povod za napad će očigledno biti nekakav događaj koji će kreirati  SAD za koji će biti optuženi Sirijci.

Pored toga, Putin će napasti Aljasku ako SAD napadnu Siriju. Upravo tada će hladni rat prerasti u vreli rat.

Vrhovna vojna komanda SAD vjeruje da će Treći svjetski rat otpočeti u Siriji, jer će se Rusija umiješati kada Asadove snage padnu. Budno pazite na Siriju.

Ovoga puta, svjetski rat će se voditi u Siriji, a Asadu može da se dogodi isto što i  vojvodi Ferdinandu.
 

 

 

 

 

  Korištene informacije Dejva Hodžisa