Wednesday, September 18, 2013

SVA PRICA OKO KOSOVA JE MLACENJE PRAZNE SLAME



SVA PRICA  OKO  KOSOVA  JE MLACENJE  PRAZNE  SLAME

U mom selu zivio je jedan mladic za koga su svi znali da je sitni prevarant. Kako se ponasao, za takvog su ga smatrali a on se nije trudio popraviti sliku o sebi. 

U trecem selu od naseg zivio je drugi covjek,vrijedan i dobar domacin koji se bavio zemljoradnjom. Za obavljanje poslova koristio je razne masine medju kojima i kombajn za zito. Kako nije imao veliku garazu da ga smjesti u vrijeme kad ga nije koristio,ostavljao ga je pored kuce. 
Jednom,kad on nije bio kod kuce,onaj mladic,sitni prevarant dovede covjeka iz daleka,predstavi mu se kao vlasnik i proda mu tudji kombajn. Poslije nekoliko dana taj covjek dodje da odveze kombajn i zatece pravog domacina kod kuce. Rece da je kupio kombajn pa je sad dosao da ga odveze. Domacin se zacudjeno pitao ko je prevario tog covjeka i pokusavao mu objasniti da je on zrtva prevare? Ovaj je bio uporan i nije odustajao od namjere da kombajn odveze,za sta je angazovao jos dvojicu ljudi. Raspravljali su se dugo ali rjesenja nije bilo. Potom je domacin usao u kucu,uzeo lovacku pusku i prijeteci da ce pucati otjerao nezvane kupce. Kasnije se prevareni covjek vratio u pratnji policije koja je lako utvrdila da se radi o prevari pa je domacin ostao zadovoljan a kupac se vratio kuci ljut i ogorcen.

Zasto pricam ovu kratku pricu? Zato sto je veoma poucna i moze posluziti za primjer sta ce se desavati sa Kosovom i Metohijom. Dogodice se nesto slicno,kao u ovoj prici. U slucaju Kosova uloga politicara je ista kao i onog mladica,prevaranta. Oni ga mogu pokloniti Siptarima ali to nema vaznosti pred pravim vlasnicima zemlje,pred narodom. Kako je onaj domacin iz price morao uljeze otjerati puskom isto to ce Srbi morati uciniti sa okupatorom na Kosovu. Sve ostalo,svi razgovori,pregovori i sporazumi su samo mlacenje prazne slame.


U srpskoj drzavi su postojali neki Tadic,Draskovic,Covic,Dulici,Sutanovac i t.d. koji su se trudili da stvore,sto povoljnije uslove,ovim koji sada sjede na predjednickim i ministarskim mjestima:Vucic,Dacic i Nikolic kako bi jednostavno poklonili Siptarima K.i M. Oni su to jedva docekali i pozurili u Brisel da potpisu sporazum sa Tacijem. Sve vrijeme tvrde kako je za gubitak Kosova kriv S.Milosevic i da oni nista ne mogu uciniti kako bi ostalo u sastavu Republike Srbije. Zaboravili su,ako nisu mogli uciniti vise za spas Kosova,da su mogli odbiti svaki sporazum sa teroristickom,nato drzavom. Zaboravili su a mozda nikad nisu naucili da ljudi mogu pokloniti ili prodati samo ono sto su vlastitim znanjem i radom stekli a da to nikad ne smiju uciniti sa onim sto su nasledili. Naslijedjeno smiju i moraju samo proslediti svojoj djeci,mladjima koji dolaze. Tako se cuvaju i odrzavaju imanja i tako se cuva drzava.

Nije Kosovo jedini primjer otimanja imovine od naroda i pokusaja cijepanja drzave. Desavalo se i desava se to na raznim mjestima sirom ove nase planete. Sta je okupacija Kosova u odnosu na otomansku vladavinu od petsto godina? Izdrzao je srpski narod to pa ce izdrzati i ovo sto mu se sada desava pod silom Amerike i NATO pakta. Kao i ranije,ono sto je macem oteto,macem mora biti i vraceno.

I ako nisam pristalica rjesavanja sporova ratom,nekad je to neizbjezno. Kako je Vladika Njegos govorio,tirjanstvu se nogom mora stati za vrat,to je nasa sveta duznost. Kako smo imali i imamo sposobne ljude vicne peru,slikarskoj cetkici,atomskoj fizici i t.d. isto tako imamo sposobne ljude vjeste ratovanju i vojnoj strategiji. Nasa je duznost da ih podrzimo i pomognemo kada i koliko treba. Potrebno je da obezbijedimo saveznike kako ne bi ostali sami na jednoj strani kao sto nam se to dogodilo u proslom ratu kada se raspala bivsa YU. 

Dobar primjer za to,u poslednje vrijeme,nam pruza Sirija. Nije se dvoumila koju ce stranu izabrati. Okrenula se provjerenim saveznicima,Rusiji i Kini. Zahvaljujuci njima Sirija odolijeva napadima Amerike i zapadnih zemalja vec vise od dvije godine. Ni jedna sila nije do vijeka. Odnos snaga u svijetu se mijenja a to je sansa i za povratak Kosova. Da bi to ostvarili sa vlasti moramo skinuti izdajnike,lopove i jajare kao sto su Vucic,Dacic,Nikolic i njima slicni.  Na vlast moramo dovesti postene ljude,dobre domacine koji ce obnoviti bratsvo i saveznistvo sa onima koji nas nikad nisu napadali vec su nas stitili. Ostavimo se poltronskog odnosa i ulizivanja Amerikancima i Svabama i okrenimo se onima koji su nam u svemu bliski,okrenimo se Rusima i vjerujmo u sposobnost i snagu vlastitog naroda.

     Milan Santrac