Monday, January 11, 2016

SVJEDOČANSTVO SRPSKOG PRAVOSLAVNOG PAROHA: Alojzije Stepinac je svetac!

                                             














Piše Milan Santrač



U sklopu sveobuhvatnih aktivnosti od strane Hrvata kako bi izdejstvovali proglašenje Alojzija Stepinca za sveca, mnogo hrvatskih novina i portala je pisalo o njegovoj "svetosti" pokušavajući sakriti zločine koje su ustaše počinile a on ih podržavao pa time i učestvovao u njima. Tekst koji je objavljen u junu 2015, godine na nekoliko mjesta preuzeo sam sa  hrvatskog portala -index.hr-  i javnosti ga prenosim u originalnom izdanju. Sastavni dio teksta je izjava izvjesnog srpskog, pravoslavnog sveštenika Andrije Dimitrijevića (raspopa Andrije Dimitrijevića; primjedba autora) koja je označena kao istaknuti tekst za podršku proglašenja Stepinca za sveca. Kako ističe portal, tekst zauzima važno mjesto među 45000 stranica raznih dokumenata koje su sakupili kako bi dokazali njegove zasluge da se nađe među svecima. 

Kako ja, autor ovog teksta lično poznajem spomenutog raspopa Andriju Dimitrijevića kao i većinu njegove familije te sam upoznat sa njegovim aktivnostima jer sam se s njim susretao u USA osjećam potrebu komentarisati tekst iz hrvatskih glasila i javnosti predočiti niz veoma važnih činjenica koje su hrvatski novinari namjerno prećutali.

Adrija Dimitrijević je zbog svog neprimjerenog ponašanja rasčinjen od strane Srpske Pravoslavne Crkve nakon čega je šezdesetih godina preko Italije emigrirao u Njemačku gdje je proveo niz godina aktivno učestvujući u raznim subverzivnim akcijama protiv vlastite države iz koje je pobjegao, uključujući i podršku terorističkim akcijama podmetanja eksploziva na javnim mjestima. Praćen od obavještajno-bezbjednosnih službi, da bi izbjegao hapšenje bježi u USA. Kako se u to vrijeme u USA dio sveštenstva, ali ne i naroda, odmetnuo i nije priznavao Srpsku Patrijaršiju, Dimitrijević im se priključio. Za kratko vrijeme i oni su shvatili da od njega neće imati nikakve koristi jer su se uvjerili da se radi o čovjeku, alkoholičaru koji je sklon agresivnostima. Odrekli su se njegovih usluga i postupaka nakon čega se potucao po nekim perifernim i zabačenim mjestima gdje je živijelo malo Srba. Kada su odmetnuti sveštenici, raskolnici, kako su sami sebe nazivali izgubili spor pred Federalnim Sudom Amerike jer su pokušali oteti dio crkvene imovine u USA a nakon nekoliko godina priznali svoje greške i vratili se pod upravu Patrijaršije, Dimitrijević je konačno ostao usamljen. Raspop Dimitrijević je rođen u jednom pomoravskom selu, do odlaska iz Jugoslavije je službovao samo u nekim selima Srbije, nikad nije posjetio BiH ili Hrvatsku niti se bavio činjenicama o ustaškim zločinima nad Srbima i Jevrejima. Iz navedenog moguć je samo jedan zaključak, da su Hrvati , u nedostatku uvjerljivijih dokaza, javnosti predočili izjavu jednog alkoholičara i probisvjeta koju niko normalan neće i ne može prihvatiti kao relevantnu. 

Za izjavu koju je dao i potpisao pred -Kongregacijom za kauze svetaca- nije dobio dozvolu od srpskog naroda kao ni od Srpske Pravoslavne Crkve. Zato izjava nije ovjerena pečatom SPC čime su upoznati svi oni koji se zalažu da se Stepinac proglasi za sveca. Za one koji nisu upoznati šta je to  -Kongregacija za kauze svetaca- evo kratkog i jasnog objašnjenja. 

Kongregacija za kauze svetaca je jedno od devet tijela koje je usvojila vatikanska crkva a zadatak joj je utvrđivanje djela i zasluga osoba koji su svojim vrlinama i čudima zaslužile, da se uvrste u svece. Kongregacija je stvorena odlukom pape Pavla VI, 1969. godine.

Dakle, kongregacija je vatikanska tvorevina i nema nikakve veze sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom niti drugim hrišćanskim crkvama koje ne priznaju Vatikan i Papu a takvih je mnogo.  Kakav god je dokument ovjeren njihovim pečatom ne predstavlja nikakav akt koji bi obavezivao SPC i srpski narod. 

Možete misliti kakva je ta kongregacija kad sve zločine Alojzija Stepinca nad Srbima i Jevrelima procjenjuje i proglašava čudom i zaslugama. Naš narod bi rekao; daleko im lijepa kuća. 

Da zaključim, nikakav pop ni raspop, monah, vladika ni patrijarh nemaju pravo opravdavati zločine i genocid Alojzija Stepinca a ni svakog drugog ko se drzne da ih počini, pripadao taj počinilac hrvatskom, srpskom, muslimanskom ili nekom drugom narodu.  







SVJEDOČANSTVO  SRPSKOG  PRAVOSLAVNOG  PAROHA:

Alojzije Stepinac je svetac!

 

I ako je već u ono vrijeme veliki broj svjedoka želio progovoriti o nadbiskupovoj nedužnosti, odlukom "narodne vlasti" to im je bilo onemogućeno. U nizu "Svjedoci svetosti kardinala Stepinca" donosimo svjedočanstva koja čine sastavni dio dokumentacije od preko 45.000 stranica, na temelju koje je Kongregacija za kauze svetaca donijela dekret o mučeništvu kard. Stepinca, a papa Ivan Pavao II. proglasio ga blaženikom Katoličke Crkve. Ova svjedočanstva na najbolji način osvjetljuju nadbiskupovo djelovanje u vrijeme Drugog svjetskog rata. Vjerujemo da će svima koji mole za njegovo proglašenje svetim ovi tekstovi biti dodatni poticaj, ali s druge strane i doprinijeti razbijanju predrasuda koje su, nažalost, i dalje neopravdano prisutne.





Svjedočanstvo srpsko-pravoslavnog svećenika Andreje Dimitrijevića od 10. veljače 1975. godine prenosimo u originalu.


Ja, Andreja D. Dimitrijević, srpsko-pravoslavni sveštenik, koji sam posvećen u čin sveštenika 10. augusta 1953. g. u Sabornom hramu u Požarevcu (Srbija), izjavljujem pod zakletvom sledeće:
Njegova Eminencija Blaženopočivši kardinal dr. Alojzije Stepinac je po mišljenju mnogih srpskih eminentnih duhovnika od kojih sam lično slušao najveći apologeta dvadesetog veka jer je branio svetu veru hrišćansku u najtežem periodu kada je bila, kao što je još uvek, ugrožena od bezbožnog crvenog ateizma.
Bio sam u drugom razredu gimnazije kada je suđen. Sav pravoslavni živalj kome je bilo stalo da se vera hrišćanska održi upirao je pogled i nadu u Njega, jer je On podgrejavao ono, u ono doba što niko od pravoslavnih Srba nije ni mogao ni smeo.
Zato Ga s pravom mnogi, kao i ja poštujemo kao velikog sveštenomučenika Crkve Hristove.
Ja lično sam dobro upoznat sa arhipastirskom delatnošću ovoga velikog Nadbiskupa, pa sam slobodan tvrditi o petnaestogodišnjici Njegove smrti i to da je za vreme rata štitio sve ljude koji su bili ugroženi od ratne stihije bez obzira koje su vere ili narodnosti bili.
Tačno znam, da su mu bezbožni komunisti prvih dana njihove strahovlade ponudili saradnju kada je On (onda Nadbiskup) tu suradnju odbio, jer kao verujući nije hteo “imati udela sa nevernicima”, tek onda su se bezbožnici “setili” da Ga treba uhapsiti i suditi. Velik je Njegov svetiteljski lik sijao između dva svetska rata u našoj Domovini i tako nastavio da sije i u najtežim danima za Crkvu Hristovu te je Njegovo mučeništvo opšteg karaktera za celu Hristovu Crkvu.

Da li će On biti zvanično kanoniziran za svetitelja, moje nije da o tome prognoziram, ali je On u dušama istinskih vernika Vaseljenske Hristove Crkve već sveštenomučenik.
Posedujem imena i dokumentaciju koliko je Njegova Eminencija pomogao za vreme rata ne samo Hrvatima nego i Jevrejima i Srbima. On je prvi osnovao Caritas u Europi, ali to ne mogu objavljivati jer su te osobe u Jugoslaviji. Nadam se da će zagovorom kardinala Stepinca pred Bogom uskoro sinuti sloboda i Hrvatskom i Srpskom narodu kada ćemo slobodno moći o ovome pisati i govoriti.
Napisah ovo, ne radi Njegove pohvale, jer: “Ko će maju venac plesti, kad mu ga je Tvorac spleo” (Njegoš), već radi pouke nas samih.
Prota Andreja Dimitrijević
Srpsko-pravoslavni paroh i Nastojatelj katedrale Sv. Save u Njujorku
andrejevo pismo



Molitva za proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca



Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti, blaženoga Alojzija, pastira i mučenika,
pozvao si da ti služi kao navjestitelj i branitelj istine
i kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi.
Poslušan tvojoj Riječi i vođen Duhom tvoje ljubavi,
zauzimao se za siromašne i obespravljene;
ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti,
pouzdanja u tebe i ustrajnosti u trpljenju.
Ponizno te molimo da nas obdariš svojom radošću
te blaženoga Alojzija ubrojiš među svece sveopće Crkve,
da bismo ga mogli još predanije slijediti
i uteći se njegovu moćnom zagovoru
u svojim životnim potrebama.
Po njegovim molitvama jačaj proročki glas Crkve,
koji širi nadu u dolazak tvojega kraljevstva,
praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije,
Majke i Kraljice vjernoga ti naroda.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!