Monday, March 9, 2020

TIRANIJA DOBRIH NAMJERA





Piše Milan Santrač


                        TIRANIJA DOBRIH NAMJERA



Nekako u rano proljeće svake godine američki predsjednik organizuje "molitveni doručak" na kojem se sastaju i Kurta i Murta i, kao, razgovaraju o nekim važnim pitanjima. Svakom je jasno da se na tom doručku ništa važno ne dešava ali je postalo prestižno prisustvovati tom besmislenom događaju pa svake godine tamo odlazi i neko od naših političara.

Volio bih da postoji neka sila koja bi mandatno naredila svakom našem nosiocu državne ili političke vlasti da prije nego što krene na taj besmisleni "molitveni doručak" u Vašington, ili, pak, zucne da nam bez evroatlantskih integracija neće roditi "ni u polju pšenica bjelica" niti "u gori vinova lozica", da nauči napamet sve što piše u renomiranoj naučnoj razradi poznatog zapadnog publiciste, Amerikanca, Pola Robertsa.
U njegovoj publikaciji bi našli naširoko dokumentovano kako danas ništa nije ostalo od nekadašnje Amerike Linkolna, Vilsona ili Ruzvelta, Amerike koju smo respektovali, uzimali za primjer, pa čak i voljeli. Amerika Baraka Obame i, prije njega, Džordža Buša i kompanije,  postala je ružan primjer zloupotrebe tobožnjeg rata protiv terora, ne samo za terorisanje drugih naroda, nego i za uspostavljanje američke varijante policijske države.
U Americi ovog vremena živi i djeluje takozvani Patriotski akt koji omogućava izvršnoj branši Uprave da ignoriše i Kongres i sudsku vlast kako bi špijunirala građane, dakako, za potrebe navodnog rata protiv terora.
Izvršnoj upravi u Bijeloj kući ne treba odluka Kongresa da krene u agresivni spoljni rat (primjeri za to su Srbija, Irak, Avganistan, Libija) protivno svim takozvanim nirnberškim standardima o agresivnom ratu kao ratnom zločinu.
U ime pseudorata protiv terora američki građanin (naročito islamske vjere) može da bude uhapšen na neodređeno vrijeme, samo na osnovu sumnje, bez osnovnih ustavnih prava i takozvanog habeus korpusa.
Američki građanin koga sumnja dovede u vezu sa lažnim ratom protiv terora, nema pravo da na redovnom civilnom sudu bude unakrsno ispitivan od strane odbrane.
Američka država je uvela u život instituciju vojnih sudova (umjesto građanskih) za sve optužene u lažnom ratu protiv terora.
Američka policijska država operiše ovog trenutka na osnovu tajnog "egzekutivnog akta" koji je donijela administracija Baraka Obame, sada predsjedniku daje odriješene ruke da pokrene "preventivni" elektronski napad na bilo koju zemlju u svijetu, a da, pri tome, nema obavezu da pokaže niti dokaže kako dotična zemlja predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost Amerike.
U knjizi Pola Robertsa i Lorensa Stratona "Tiranija dobrih namjera", autori skreću pažnju da u današnjoj Americi velikih parola o demokratiji i slobodi, imate ništavne šanse da budete nevini ako vas mašinerija pseudorata protiv terora obiljeleži kao njen objekt.
Pored Robertsa i Stratona tu je i Trevor Aranson koji u svojoj knjizi "Fabrika terora unutar rata protiv terora" dokumentuje da je Američki federalni biro (FBI) do sada inscenirao 150 "terorističkih zavjera", a da je u većem broju ovih "namještaljki" najobičnijim imigracionim prestupima prilepljena etiketa "terora". U "Tiraniji dobrih namjera" stoji doslovno: "Ako su vlada i FBI krenuli na vas, smatrajte se već osuđenim."
Pol Roberts sumira fakte i dokumente koji potvrđuju da je, Barak Obama akumulirao a poslije njega to nasleđuje svaki novoizabrani predsjednik, toliko vlasti u rukama kakvu nisu imali Moamer Gadafi i Sadam Husein zajedno u svojim državama. Takva autokratija u rukama dvojice legalno izabranih predsjednika koje su oni uklonili bila je u Americi okidač za njihovu demonizaciju, ubistvo i rušenje režima.
Pristalice ovakve politike u Americi ali, bogami, i "mali ljudi" na brdovitom Balkanu, još uvijek vjeruju da predsjednik USA, zbog svoje empatije nije u stanju da teroriše vlastite građane i kažnjava "neposlušne" širom svijeta. Takvo vjerovanje pije vodu koliko i pretpostavka da će Izraelci, recimo, biti milostivi prema Palestincima samo zato što se dobro sjećaju kako je Hitler mučio Jevreje.











No comments:

Post a Comment