Monday, March 12, 2018

KOSOVO JE "DRŽAVA" ČIJI SU TEMELJI ISKOPANI U ŽIVOM PIJESKU




Piše Milan Santrač



KOSOVO  JE  "DRŽAVA"  ČIJI  SU  TEMELJI  ISKOPANI  U  ŽIVOM  PIJESKU

Priča o 2025. godini kao o datumu za pristupanje Srbije EU je bježanje Angele Merkel od sadašnjih kancelarskih obaveza.

To smatra bivši portparol CDU i nekadašnji potpredsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Vili Vimer.
Da potsjetim kako je Vili Vimer još 2000. godine uputio pismo ondašnjem kancelaru Šrederu u kojem ga je informisao i upozorio kakve su namjere SAD na Balkanu. Šta je sve Vimer napisao Šrederu možete pročitati na kraju ovog teksta. Sada se ponovo oglasio dajući intervju za Novosti.
"Kada 2018. govorite da će neki problem biti riješen 2025. jasno je da niste zainteresovani da se problem zaista i riješi", ocjenjuje njemački političar .
On kaže i da je srpski narod na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme, a smatra i da je Kosovo "država" čiji su temelji iskopani u živom pijesku. 

Vimer, takođe, ocjenjuje i da se način na koji je uništena Jugoslavija i dalje koristi za urušavanje međunarodnog poretka stvorenog na Statutu UN i Helsinškoj povelji. 

"Pariskim aktom iz 1990. obećali smo da ćemo zabraniti rat na Starom kontinentu, a onda su se Klinton i Olbrajtova pojavili u Evropi zbog globalnih interesa SAD. Sada se suočavamo sa izgradnjom agresije protiv Rusije", navodi Vimer. 

"Kada je riječ o globalnoj politici SAD prema Rusiji i drugima, srpski narod je na pogrešnom mestu u pogrešnom vremenu. Beograd je bio prva vruća tačka velikog rivaliteta orkestriranog od strane SAD. Rat iz 1999. je imao mnogo veze sa idejom Amerike da uništi ruski uticaj na Balkanu", objašnjava Vimer. 

Prema njegovim riječima, oni uspostavljanjem baze "Bondstil" žele da kontrolišu naftovode i gasovode iz Kaspijskog mora i da vladaju putnim i željezničkim sistemom u regionu. 

"A pitanje Kosova je bilo dio i još uvijek je tema razgovora između Izraela i njegovih susjeda o budućnosti Bliskog istoka", ocjenjuje Vimer i kaže da je deklaracija o nezavisnosti protiv svih srodnih dokumenata UN. 

"To je razlog zbog koga pet članova EU ne prepoznaje tu nezavisnost. Ako bi to učinili oni bi se suočili sa istim rezultatima u svojoj zemlji što možemo vidjeti danas u Kataloniji. Kosovo kao država postoji samo kao rezultat namjere SAD", ocjenjuje njemački političar. 

On kaže i da je Rusija uspješna u Siriji, jer djeluje u okviru globalnog pravnog sistema, dok SAD i njena "koalicija uobičajenih ratnih prijatelja" kao što su London i Pariz, čine sve da unište međunarodni pravni poredak. 

"Hoće da rade šta oni žele i da budu u poziciji da sami donose odluke o ratu i miru na globalnom nivou", smatra Vimer i dodaje da se u Siriji sada vodi rat za opstanak međunarodnog pravnog pretka kako bi se spriječio budući globalni sukob.

Pismo Vili Vimera upućeno kancelaru Šrederu
Berlin, 2. maja 2000. godine
Veoma cjenjeni, gospodine Kancler,
Krajem prošle sedmice sam bio u mogućnosti da u slovačkom glavnom gradu Bratislavi prisustvuju konferenciji, u zajedničkoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova SAD-a i Instituta za spoljnu politiku Republikanske stranke. Glavne teme sastanka bile su  Balkan i proširenje NATO-a.
Na konferenciji su prisustvovali visoki politički predstavnici, kao što je navedeno od strane organizatora, veliki broj premijera i ministara vanjskih poslova i ministara odbrane iz regiona. Među brojnim važnim pitanjima o kojima se raspravljalo, neke teme zaslužuju da se posebno naglašavaju:
1. Organizatori konferencije zatražili su da se međunarodno priznanje nezavisne države Kosovo ubrzano realizuje u krugu saveznih država.
2. Organizatori su najavili da se SR Jugoslavija nalazi izvan svakog pravnog poretrka a pre svega, izvan Helsinškog završnog akta.
3. Evropski pravni poredak predstavlja prepreku implementaciji planova NATO-a. U tom smislu, za primenu u Evropi, američki pravni poredak je mnogo pogodniji.
4. Rat protiv SR Jugoslavije je vođen da ispravi pogrešnu odluku generala Ajzenhauera iz Drugog svjetskog rata. Zbog toga, iz strateških razloga, američki vojnici moraju biti tamo stacionirani, kako bi nadoknadili ono što je propušteno 1945. godine.
5. evropski saveznici su učestvovali u ratu protiv Jugoslavije koja je, de facto, prevazilaženje prepreka i dilema, koji nastaju nakon usvajanja " koncepta nove strategije" Alijanse, u aprilu 1999. godine, odnosno nastojanjem Evropljana da se prethodno osigura mandat UN-a ili KEBS- a.
6. Ne umanjujući važnost legalističke interpretacije  Evropljana da je širenje NATO-a preko granica pravni domen i da je rat protiv Jugoslavije bio samo izuzetak, jasno je da je ovo presedan na koji se u svakom trenutku svi mogu pozvati, a mnogi će se tako ponašati u budućnosti.
7. Valjalo bi trenutno širenje NATO-a iskoristiti za vraćanje dominacije alijanse od Baltičkog mora do Anadolije, kakva je postojala u vrijeme Rimskog carstva, kada je Rim bio na vrhuncu moći.
8. Zbog ovoga, Poljska mora biti okružena sa sjevera i juga demokratskim državama kao susjedima, a Rumunija i Bugarska moraju omogućiti kopneno povezivanje sa Turskom. Srbija (vjerovatno zbog pružanja neprekidnog vojnog prisustva Sjedinjenih Država) mora trajno biti isključena iz evropskog razvoja.
9. Sjeverno od Poljske treba se u potpunosti obezbjediti kontrola pristupa St. Petersburgu i Baltičkom moru.
10. U svakom procesu, pravu ljudi na samoopredjeljenje treba dati prioritet nad svim drugim odredbama ili pravilima međunarodnog prava.
11. Tvrdnja da je NATO tokom napada na Jugoslaviju prkršio sva međunarodna  pravila, posebno, sve relevantne odredbe međunarodnog prava  nije osporavana.
Nakon ove konferencije, na kojoj se raspravljalo vrlo slobodno i otvoreno, ne može se izbjeći značaj i dalekosežnos  zaključaka, posebno kada se ima u vidu nadležnosti učesnika i organizatora.
Američka strana, je svjesna i spremna da globalni okvir iskoristi za ostvarivanje svojih ciljeva, da međunarodno pravo  koje je nastalo kao rezultat Drugog svjetskog rata u prošlom stoljeću tamo gde se nalazi na putu, treba ga ukloniti.
Kada je "Društvo naroda" doživjelo sličnu sudbinu, Drugi svjetski rat više nije bio daleko. Način razmišljanja, koje isključivo vodi računa o sopstvenim interesima, može se nazvati samo totalitarnim.
Uz prijateljski pozdrav,
Vili Vimer 

No comments:

Post a Comment