Saturday, May 31, 2014

СРПСКИ ВОЈВОДА ИШАМАРАО ВИНСОНА ЧЕРЧИЛА







       СРПСКИ ВОЈВОДА  ИШАМАРАО 

                ВИНСОНА  ЧЕРЧИЛА 

vinston-cercil-tankosic

Од 1899. до 1902. године Енглеска је на југу Африке водила рат са Бурима, потомцима холандских и француских досељеника. Симпатије Србије биле су на страни Бура, који су  били на својој земљи и  слабији. За њих се навијало у кафанама и у новинским коментарима, а на Енглеску је бацано дрвље и камење.
Један енглески новинар, дописник из Бурског рата, изазван писањем београдских новина, објавио је уврједљив текст о Србима. Војин Танкосић, тада млади официр, зарекао се да ће енглеског новинара због тог текста ка-тад ишамарати. Лондон је и у оно време био далеко од Београда, и све би остало на празној пријетњи, да случај није удесио да Енглез послом крене у Истанбул “Оријент експресом”.
Воз је у Београд стигао ујутру, и ту се задржао неколико сати да би путници могли да разгледају престоницу мале балканске земље.Танкосићу, кад су му то јавили, није требало много да Енглезу уђе у траг. Нађе га у “Грчкој краљици”, кафани на крају Кнез Михаилове улице, упадне као фурија и забезекнутог странца заиста ишамара као што се зарекао. “Па други пут пази како пишеш!”, рекао му је, наравно на спском. Створи  се скандал, жандарми уплашеног енглеског новинара отпрате до жељезничке станице, а чаршија почне да кити и испреда легенде…
Војин Танкосић снабдио је пиштољима, бомбама и отровом Гаврила Принципа, Недељка Чабриновића и Трифка Грабежа.Погинуо је 1915. године.А Енглез је оставио новинарство и ушао у политику. Његово име било је Винстон Черчил.

No comments:

Post a Comment