Thursday, June 27, 2013

OVAJ TEKST SE PREPORUČUJE SVIMA ČAK I ONIMA ISPOD 12 GODINA

                

OVAJ   TEKST   SE   PREPORUČUJE

SVIMA   ČAK   I   ONIMA   ISPOD   12  GOD.

Kako se snaći u mnogobrojnim propisima i zakonima koje su nam drugi nametnuli ?


Većina ljudi u našoj zemlji je vaspitana tako da vodi računa o tome šta je dobro,šta nije,kako i čemu se uče djeca,kako se vodi domaćinstvo i svemu ostalom sto nam je, za ponašanje, u životu potrebno.Ko je uspjevao dobro savladati ove lekcije bio je dobar čovjek,onaj ko je naučio malo manje imao je svoje mjesto u društvu i tako se uspostavljao red medju ljudima.Osim što smo išli u školu po neko dodatno znanje gdje su nas čekali strogi ali časni učitelji na drugim mjestima nismo tražili da nam govore kako ćemo se ponašati. Ta vremena su iza nas i naše djece. Šta se to promijenilo ?

U tom,ranijem vremenu smo imali kakvu-takvu državu ali smo je imali. Sama je donosila zakone,propise,određivala visinu poreza,znala je ko je od ugleda a ko je za apsanu i sve tako redom. Možda su nas drugi smatrali zaostalima,nedemokratama i bez slobode ali smo uprkos tome imali manje kriminala,nemorala i sirotinje,raje,nego te neke,nazovimo ih,napredne zemlje. Naši političari nisu išli po savjete a još manje po naređenja kod,tamo nekih, u Brisel ili Vašington.Onda su nas gurnuli da se međusobno davimo zato što se jedni krstimo sa tri sastavljena prsta,drugi sa tri ispružena a treći klanjaju.Nismo se znali odbraniti pa su nas razjebali na državice koje su,svaka na svoj način,u govnima do guše.Pojavili su se njihovi "spasioci" i počeli nam dijeliti lekcije kako i šta da radimo i kakve zakone da donesemo.Slušali smo,slušamo i prepisujemo od njih jer tamo kod njih je,kao,sve u redu i sve štima.U masi tih propisa je i onaj koji gledamo svakodnevno na kanalima naših TV stanica.Malo koja emisija nema upozorenje:"ovaj program se ne preporučuje mlađima od 12 ili 14 godina".Pitam se ko će onda to gledati? Oni sasvim mali nemaju za to interesovanja,najstariji su već ogluvili i oćoravili pa niti čuju niti vide.Srednjovječni muškarci ispijaju hektolitre alkohola i psuju selektora i reprezentaciju jer su podbacili a žene iste starosti interesuju samo tv.sapunice,serije da bar u njima vide ono što same nikad nisu doživjele.
Prošle noći smo imali priliku vidjeti kako su u popularni rijaliti "Farmu" uveli tri nove osobe od kojih je jedno šestogodišnje dijete. Prije toga smo vidjeli upozorenje da se baš taj program ne preporučuje mlađim od 12 god.Pitanje je,kako je to moguće da djeca ne trebaju gledati a mogu u tome učestvovati? Ko je lud? Oni koji nas jebu u mozak ili mi koji to sve "progutamo".
Ta farma i još mnogo drugog smeća nam je stiglo iz tih "naprednih" zemalja zajedno sa propisima u kojoj starosnoj dobi se može a u kojoj ne može gledati.Eto,sad mi ne znamo šta je dobro za našu djecu pa su nam oni došli to pokazati. To,spomenuto,dijete će imati šta naučiti na farmi.Sigurno mu neće promaći da vidi lizanje Stanije i Filipa i prebogati arsenal psovki koje će rafalno ispaljivati Vesna Rivas ili će vidjeti "ribicu" tete Saške jer njena,od jednog pedlja,suknja je ne može pokriti.Ima to dijete već prilično predznanje sa kojim je ušlo u farmu.Do njega je,protiv svoje volje,došlo slušajući strine,tetke,roditelje i komšije pa čak i popove.U sredini gdje ono raste psuju i to veoma sočno,čak i popovi.
Sjećam se,kada sam bio dijete,na javnim mjestima u prostorijama,škola,stanica,opština i čekaonica su stajale parole:"ne pljuj po podu".Te parole su postepeno uklonjene jer je narod prestao pljuvati,dakle,sami smo učinili nešto i sebi pomogli.Zašto sada ne koristimo neke mogućnosti a imamo ih,hvala Bogu, da ne slušamo druge kako ćemo se ponašati već da to sami učinimo.Umjesto stranog smeća koje nam svakodnevno prikazuju bilo bi korisnije na TV i ostalim javnim mjestima gledati poruke:"stop nasilju u porodici" ili "stop nasilju na životinjama" za koje svi znamo da postoji.Zašto naši sveštenici ne opominju ljude da ne psuju,zašto im ne drže propovjedi u kojima će im na svakodnevnim primjerima pokazati šta je dobro a šta nije? Zašto učitelji ne uče djecu da nije lijepo psovati već i sami psuju? Zar u našim TV stanicama nema više moralnih urednika koji će reći ,dosta nam je "Velikog brata" i "Farme",sada ćemo raditi emisije za djecu,obići sela i gradove,uraditi dokumentarne zapise o zanimljivim ljudima jer ih toliko mnogo ima?
Kako bi rekao derviš u Mešinom romanu:"ne može se tepsijom more zagrabiti ali je i ono u tepsiji more".Šta hoću da kažem? To,da je dio našeg naroda i onaj koji psuje i radi pogrešno kao i oni koji se ponašaju pristojno a da je naša dužnost opomenuti ih i učiniti sve da i oni postanu pristojni.Sigurno to nećemo postići donošenjem zakona i propisa koje ne razumijemo.Nećemo to postići kupovanjem stranih programa čiji je smisao da u ljudima potstiču ono što ne valja.Narodu treba ponuditi nešto dobro a do njega se dolazi istinom i kreativnim radom moralnih ljudi.Svi na prostorima bivše YU trebaju znati da nas nisu gurnuli u sukobe zato što smo jedni druge ponižavali već su to učinili za svoju korist.Samo u Srbiji su bombardovanjem srušili više od 100 fabrika u kojima je radilo milion ljudi.Sada su sagradili 100 svojih i zaposlili samo 100 hiljada radnika. Gospodja Olbrajt se pohvalila u jednim američkim novinama kako su uspjeli srušiti Miloševića za samo tričavih 70 miliona dolara a spremili su dvije milijarde za to. Slično je i u drugim državama bivše YU.To im je bio cilj kao što im je i sada da nam prodaju svoje rijaliti emisije i da donosimo propise kavi njima a ne nama odgovaraju.Zato,ustanimo u odbranu onog što je naše,pokušajmo natjerati našu izdajničku vlast,sve su izdajničke u republikama bivse YU,da se okrenu prema nama, učinimo nešto za sebe i prije svega za svoju djecu.Ako se osvjestimo tek tada se možemo nadati da će nam biti bolje.


Milan Santrač



No comments:

Post a Comment